Dijaspora #bhdijaspora>>

Grad Hamilton se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka

1. Jun 2016. | 10:06 | A.D.
Grad Hamilton, obiljezavanje Dana bijelih traka

Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada, u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike a uz sponzorstvo Marie Pearson, odbornice u Skupština grada Hamiltona, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je uvrstio Hamilton u obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka.

Na velikom gradskom, elektronskom semaforu ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona na dan 31. maj je u znak sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru napisano: “Mi podržavamo Svjetski dan bijelih traka”.
Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada zahvalio se odbornicima Skupštine grada Hamiltona na podržavanju Dana bijelih traka u znak sjećanja na genocid koji se desio u Prijedoru, kada je samozvana Republika Srpska primijenila istu metodu koji su primijenili nacisti, natjeravši Jevreje da nose žute trake.

Ramić je još jednom uputio protest protiv anticivilizacijskog postupanja prijedorskog političkog establišmenta, na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem, koji kontinuirano dehumanizira preživjele žrtve genocida. “Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, usprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova. Od političkih, akademskih i pravnih pojedinačnih i kolektivnih subjekata u svijetu tražimo da učine hitne dodatne napore da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje na istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti svih građana Prijedora i BiH”, naglasio je Ramić.

Na vrh