Grad Tuzla domaćin NATO-ove terenske vježbe

24. Nov 2016. | 11:42 | NV
IMG_3800

okviru priprema za održavanje NATO-ove terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofa pod nazivom ˝Bosna i Hercegovina 2017˝, u utorak, 22.11., u Gradskoj upravi Tuzla održan je sastanak na kojem su učestvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima, Claudiu Zoiras, šef Euroatlantskog koordinacijskog centra za odgovor na katastrofe pri NATO-u, Olivia Debaveye iz NATO Štaba u Sarajevu, te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite.

Riječ je o vježbi koja će se u septembru iduće godine održati u Tuzli sa oko 1500 učesnika, od kojih polovina dolazi iz zemalja NATO saveza. Planirano je da vježba bude izvedena u okviru postojećeg sistema spašavanja Bosne i Hercegovine. Svi domaći i strani gosti će biti smješteni u Tuzli.

Vježbu organiziraju Euroatlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe pri NATO-u (EAADRCC) uz saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Federalnom upravom civilne zaštite. Saglasnot o održavanju vježbe dalo je Predsjedništvo BiH a Odluku o prihvatanju organizacije i izvođenju iste donijelo je i Vijeće ministara BiH. Nakon prezentacije aktivnosti koje je Grad Tuzla poduzeo u cilju otklanjanja posljedica prirodne nesreće u 2014. godini, gospodin Claudiu Zoiras je izrazio zadovoljstvo stepenom pripremljenosti Grada Tuzla i gradskih službi za spašavanje, te imajući u vidu da simulirani scenariji vježbe trebaju biti što realističniji, predložio da gradonačelnik Imamović, sa saradnicima, podijeli iskustva sa organizatorima vježbe i uzme aktivno učešće na konferenciji koja će se održati u cilju pripreme terenske vježbe.

Gradonačelnik je zahvalio predstavnicima NATO-a na saradnji i na izboru da jednu od najvažnijih vježbi u 2017. godini provedu upravo na teritoriji Tuzle i TK, pogotovo što se radi o vježbi koja se provodi u saradnji sa civilnim vlastima.

„Građani Tuzle znaju da ja duboko vjerujem u euroatlantske integracije i smatram da, poznavajući iskustva drugih država, da što brži ulazak BiH u NATO može doprinijeti bržem i ekonomskom i sveukupnom razvoju naše države. Siguran sam da ćemo biti dobri domaćini i partneri svim učesnicima najavljene terenske vježbe“, istakao je gradonačelnik Imamović.

 

NV / Grad Tuzla

Na vrh