Građani nisu ustrajni u sudjelovanju kod donošenja odluka

Građani u Bosni i Hercegovini nisu ustrajni u participiranju kod donošenja odluka, uključujući odluke koje se odnose na sektor okoliša, izjavila je danas novinarima pomoćnica Ombudsmena BiH Amira Krehić

13. Dec 2013. | 14:11 | I.Č
15972

Ona je bila jedan od prezentatora na seminaru o transparentnosti i okolišnom pravu koji je održan danas u Sarajevu u organizaciji Misije OSCE-a u BiH.

Krehić je kao primjer navela da je Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH donesen još 2000.godine, a da su tek u posljednje dvije godine započeti sudski procesi po osnovu nepoštivanja odredbi tog zakona.

Predstavnik Misije OSCE-a Andrea Cellino kazao je da je seminar bio posvećen primjeni trećeg stupa Aarhuske konvencije koji se odnosi na pristup pravosuđu budući da ta konvencija daje mogućnost građanima da sudjeluju u procesu donošenja odluka u sektoru okoliša.

Sudionicima seminara su prezentirani mehanizmi učešća javnosti u procesu odlučivanja, važnosti principa transparentnosti rada državne uprave, te pristupa pravosuđu o pitanjima koja se tiču okoliša.

Također je bilo riječi o domaćim i propisima Evropske unije iz oblasti zaštite okoliša, s naglaskom na primjenu Aarhuske konvencije.

Seminar je organiziran u okviru projekta „Unapređenje vladavine prava kroz poboljšan pristup pravosuđu u okolišnim pitanjima, koji finansira vlada SR Njemačke, a podržava Inicijativa za okoliš i sigurnost.

Seminar je realiziran u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH.

(Fena)

Oznake:

Na vrh