Gradonačelnik Skaka u Beogradu: Dogovorena saradnja u oblasti turizma, privrede, kulture

30. Oct 2017. | 15:43 | NV
skaka(9)

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom boravi u službenoj posjeti Beogradu na poziv gradonačelnika Siniše Malog. Ovo je prva zvanična posjeta čelnika Grada Sarajeva srbijanskoj prijestolnici, koja nije bila samo protokolarna već i radnog karaktera.

Gradonačelnici Skaka i Mali donijeli su niz zaključaka u cilju unaprjeđenja odnosa između dva grada u oblasti turizma, privrede, kulture, sporta i mladih za naredni period.

Između ostalog, razgovarajući o EYOF-u, čelnici Beograda izrazili su spremnost da  podrže jednu od najznačajnijih sportskih manifestacija u ovom dijelu Evrope koja će se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održati 2019. godine. Najavljeno je potpisivanje sporazuma između Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Beograda o saradnji na projektu EYOF u vidu razmjene mladih.

S obzirom na činjenicu da Sarajevo i Beograd postaju najpoželjnije i najposjećenije evropske turističke destinacije, gradonačelnici su se usaglasili i u vezi sa zajedničkim nastupom prema turistima iz Evrope i svijeta, a posebno iz Kine.

Kad je riječ o kulturi dogovoreno je gostovanje Sarajevske filharmonije u Beogradu, odnosno beogradske u Sarajevu, kao i češća gostovanje pozorišnih kuća iz dva grada. Poseban akcent tokom razgovora je stavljen na aktivnosti usmjerene ka pružanju šanse mladima. Skaka je s tim vezi pozvao predstavnike Grada Beograda da prisustvuju Drugom regionalnom forumu inovacija “Sarajevo Unlimited 2017“, koji će se održati naredne sedmice, a što je Mali vrlo rado prihvatio.

Također, razmijenjena su i iskustva u pogledu primjene javno-privatnog partnerstva u razvoju gradova.

Na kraju, Skaka se srdačno zahvalio na dočeku te pozvao gradonačelnika Beograda da posjeti glavni grad BiH.

 

NV

Na vrh