Grčka: Ankete pokazuju tijesnu prednost Syrize uoči prijevremenih izbora

Ljevičarska Syriza grčkog premijera Alexisa Tsiprasa bit će najveća stranka nakon prijevremenih izbora 20.septembra, ali većina glasača smatra da će on pogriješiti ako zatraži novi mandat, sudeći po prvoj velikoj anketi javnosti objavljenoj otkako je podnio ostavku u prošloj sedmici

28. Aug 2015. | 10:26 | A.D
45996

Syrizu podržava 23 posto anketiranih, dok je konzervativna stranka Nova demokratija zadobila podršku 8,5 posto anketiranih, podaci su iz ankete koju je provela agencija ProRata, a objavljena je u petak u novinama Efimerida Ton Syntakton, prenosi Reuters.

Ranija anketa ProRate početkom jula pokazala je veću prednost Syrize, kada je 26 posto ispitanika izrazilo podršku vladajućoj stranci a 15 posto je glasalo za Novu demokratiju.

Narodno jedinstvo, stranku koju su osnovali prošle sedmice nezadovoljni članovi Syrize koji su se usprotivili posljednjem paketu pomoći Grčkoj vrijednom 86 milijardi eura, podržalo je u današnjoj anketi 3,5 posto ispitanika, tek nešto više od tri posto neophodnih glasova za ulazak u parlament.

Nezavisni Grci, saveznici u Tsiprasovoj bivšoj koalicijskoj vladi, imaju podršku dva posto ispitanika.

Prema rezultatima ankete, 64 posto Grka smatra da je Tsiprasov potez da zatraži novi mandat putem prijevremenih izbora pogrešan, dok se 68 posto njih slaže da Grčka mora ostati u eurozoni po svaku cijenu, čak i da to znači nove mjere štednje.

"Odgovori na ta dva pitanja doveli su do zaključka da bi prijevremeni izbori mogli koštati (bivšeg) premijera i Syrizu", pišu novine.

Trećina onih koji su podržali Tsiprasovu stranku na januarskim izborima na kojima je došao na vlast izjavili su kako nisu sigurni da će ponovo tako glasati, navode novine.

Anketa je također pokazala da je 25,5 posto glasača još neodlučno, i oni čine najveći blok.

(Agencija FENA)

Na vrh