Grčka: Nećemo štampati novu valutu

Grčka vlada ne razmatra štampanje nove valute, rekao je koordiantor pregovora Atine sa kreditorima Euklid Cakalotos po zatvaranju birališta u Grčkoj

5. Jul 2015. | 21:00 | S.M
43457


"Ne pregovaramo o paralelnoj valuti. Ne mislim da će nas oni (eurozona) izbaciti. Mi smo spremni da se sastanemo s njima još večeras", rekao je Cakalotos za grčku televiziju Star, a prenio Reuters.

Zvaničnici eurozone su poručili da bi "NE" na referendumu otežalo Evropskoj centralnoj banci (ECB) da grčkim bankama pruži finansijsku podršku od koje one zavise.

France press je večeras javio da će se ministri finansija eurozone sutra sastati kako bi razmotrili situaciju nakon referenduma.

Portparol zvanične Atine Gabrijel Sakelaridis je za grčku televiziju ANT1 rekao da će centralna banka Grčke već danas uputiti zahtjev ECB za povećanje obima sredstava koja su na raspolaganju grčkim bankama kroz program ELA koji obezbjeđuje hitnu likvidnost za banke.

Grčke banke imaju rezerve likvidnosti od milijardu eura, ali će od ponedjeljka u pogledu likvidnih sredstava zavisiti od ECB, izjavio je prije dva dana predsjednik grčke bankarske asocijacije Luka Kaceli.

Banke u Grčkoj su zatvorene od ponedjeljka, 29. juna, uz dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 eura.

Ministar državne uprave Grčke i blizak saradnik premijera Aleksisa Ciprasa, Nikos Papas, izjavio je u petak da će grčke banke biti otvorene čim zvanična Atina postigne sporazum sa međunarodnim kreditorima, što će se, kako se nada, desiti ubrzo poslije referenduma, podseća Rojters.

ECB je ranije danas saopštila da je spremna da preduzme dodatne mjere kako bi pružila podsticaj eurozoni u uslovima neizvjesnosti. Član izvršnog odbora ECB, Benoa Ker je, na ekonomskoj konferenciji na jugu Francuske, rekao da će ECB pronaći neophodne instrumente i da će ih primijeniti kako bi pružila dodatni podsticaj eurozoni, ako bude bilo potrebe, javlja grčka agencija ANA.

Sakelaridis je naveo da grčka vlada želi da nastavi pregovore sa međunarodnim kreditorima kako bi se što prije postigao dogovor. "Pregovori koji će početi moraju da se okončaju veoma brzo, za 48 sati", rekao je Sakelaridis nakon okončanja referenduma.

Protivnici prijedloga međunarodnih povjerilaca su na referendumu pobijedili sa 52 posto glasova, ukazuju ankete koje su večeras objavili grčki mediji.

Oznake: > >

Na vrh