Grčka odredila dvije sedmice da odgovori na zahtjeve za azil

Prvi odgovori na stotine zahtjeva za azil podnesenih u Grčkoj biće dati u roku od oko dvije sedmice, rekla je u utorak glasnogovornica grčke vlade iz Atine

12. Apr 2016. | 16:39 | S.M.
Grčka_izbjeglice

“Prvi rezultati zahtjeva za azil će biti spremni u petnaestak dana i uslijedit će početak primjene sporazuma između Evropske unije i Turske”, istakla je Olga Gerovassili na konferenciji za novinare.

U skladu sa sporazumom EU-Turska, migranti i izbjeglice koje su stigle u Grčku nakon 20. marta su registrirani i smješteni u prihvatne centre do provjere njihovih zahtjeva za azil. Migranti čiji su zahtjevi odbijeni ili nisu podnijeli zahtjeve će biti vraćeni u Tursku. Do sada, 325 osoba koje nisu podnijele zahtjev za azil vraćeno je u Tursku, prenosi FENA.

Amnesty International, organizacija koja utvrđuje vrijednost sporazuma između Bruxellesa i Ankare, ocijenila je situaciju s migrantima u Grčkoj “vrlo haotičnom” i ocijenila da nije posvećena dovoljna pažnja dosjeima svake osobe.

Ova NVO je saopćila kako strahuje da proces provjere zahtjeva za azil ne bude samo “prividna procedura” za povratak migranata u Tursku, objavio je Le Figaro.

Oznake: >

Na vrh