Grčki ministar osudio licemjerje Evrope prema djeci-migrantima: Evropa neće da ih preuzme

26. Dec 2017. | 23:00 | NV
Migrants Mediterranean

Ministar Grčke za migracionu politiku Ioannis Mouzalas je danas osudio “licemjerje” Evrope koja odbija da podjeli teret staranja o stotinama maloljetnika u logoru za izbjeglice Moria na grčkom ostrvu Lezbos, u Egejskom moru.

“Imamo problema s maloljetnim izbjeglicama bez pratnje. Mi tražimo od Evrope da preuzme neke od njih, ali ona to neće”, rekao je Mouzalas u intervjuu za grčku poluzvaničnu novinsku agenciju Ana.

U Moriji je 250 djece bez pratnje, i još 68 djece s rođacima.

U ponedeljak, povodom Božića, ministar je posjetio taj logor koji zbog veoma loših uslova kritikuju mnogi grčki i strani mediji i organizacije.

U Moriji, najvećem od pet logora za migrante na ostrvima Egejskog mora, ima više od 5.000 ljudi, a kapacitet mu je samo 2.300.

“Evropa mora da zaustavi licemjerje (…) Lahko je igrati ulogu tužioca (…) Teško je baviti se izbjeglicama i migrantima, a ne izazvati sukob s lokalnim interesima”, rekao je ministar.

Hladnoća i kiša su posljednjih mjeseci pogoršali stanje u Moriji, gdje su neki u šatorima, a ministar Mouzalas uvjerava da će tamo uskoro za njih biti postavljeni dodatni kontejneri za stanovanje.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) je nedavno ocijenio da je stanje u Moriji “zabrinjavajuće”.

“Čitave porodice, bebe, osobe sa invaliditetom žive u negrijanim šatorima”, rekao je nedavno predstavnik UNHCR i izrazio zabrinutost zbog “tenzija” među migrantima u logoru.

Prošle godine su od hladnoće u Moriji umrla tri migranta.

 

NV / Beta

Na vrh