Grudinjin o izborima u Rusiji: Najprljaviji izbori ikada, glasalo se po dva-tri puta…

19. Mar 2018. | 07:59 | NV
grudinjin

Još jedna ubjedljiva pobjeda Vladimira Putina niti ovaj put nije prošla bez ozbiljnih prigovora njegovih protivkandidata. Kandidat Komunističke partije Rusije na predsjedničkim izborima Pavel Grudinjin ocijenio je da su izbori za predsjednika Rusije bili “nepošteni”, prenijela je Beta.

Kako kaže, predsjednička kampanja je bila “najprljavija” na cijelom postsovjetskom prostoru u sadašnje vrijeme.

“Već sada je jasno da su izbori bili nepošteni”, rekao je sinoć Grudinjin na konferenciji za medije.

On je rekao da je opozicionar Aleksej Navaljni, kojem nije bilo dozvoljeno da se kandiduje zbog sudskih kazni, rekao da se “može glasati dva – tri puta”, i da takvi primjeri zabilježeni u Moskovskoj oblasti.

Lider KPRF Genadij Zjuganov rekao je da je po podacima te partije Grudinjin dobio 2,5 posto glasova više nego što je saopštila Centralna izborna komisija (CIK).

KPRF je također saopštila da je podnijela 35 žalbi CIK-u i Državnom tužilaštvu zbog kršenja izbornog zakonodavstva.

Podsjetimo, Putin je osvojio više od 52,6 miliona glasova (na osnovu 97% obrađenih listića) i biće predsjednik Rusije po četvrti put.

Kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin je drugi sa 11,87%, treći je lider Liberalno-demokratjie partije Rusije Vladimir Žirinovski sa 5,97%, dok se na četvrtom mjestu nalazi televizijska voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak koju je nominovala Građana inicijativa sa 1,64%.

 

NV / foto Tass

Na vrh