Gruevski: Makedonija je napadnuta, narod mora da je odbrani

20. Mar 2017. | 08:01 | NV
36989

Makedonski narod mora da odbrani državu tako što će spriječiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijama sa kojima ima parlamentarnu većinu.

To je izjavio lider vladajuće partije u Makedoniji VMRO DPMNE Nikola Gruevski, piše Beta.

“Država je napadnuta, potrebno je da je narod odbrani, jer može da je nema ako bude ostavljena ostvarivanju plana lidera opozicije Zorana Zaeva i njegovih scenarista. Svi koji misle da ih sada ostave da naprave vladu, pa da poslije reaguju kas dođe zakon o jezicima na dnevni red, možda im bude kasno”, rekao je Gruevski za provladinu televiziju Kanal 5.

Prema njegovim riječima, “cilj je da se uvede dvojezičnost na cijeloj teritoriji države, da se federalizuje i da se promjeni ustavno ime Makedonije po grčkom planu”.

Kako je istakao, kada SDSM i albanske partije naprave vladu “može da se krene u pranje mozga građana” i da “narod postane amorfna masa, a ne narod sa nacionalnom sviješću”.

“Upozoravam: Može da dođe do toga da državu nemamo. VMRO ne može sam da odbrani državu, to može samo narod”, rekao je bivši makedonski premijer.

Na pitanje šta će se desiti ako ne bude poštovana volja naroda i da li može da se kontroliše masa koja danima protestuje na njegov poziv da sačuva unitarnost, Gruevski je rekao da njegova partija djeluje samo prema zakonu i da niko ne može da predvidi šta će narod da napravi.

“Neka misli onaj što ide protiv naroda. Niko ne može da zna kako će narod reagovati na to što pravi (lider SDSM Zoran) Zaev”, rekao je Gruevski.

Na pitanje “zašto Zaev pravi to”, Gruevski je odgovorio: “Da se spasi od svih kriminala koje je napravio”.

Predsjednik VMRO DPMNE je ponovio da je rješenje za izlazak iz krize organizovanje novih vanrednih parlmentarnih izbora zajedno sa lokalnim ali da, ako SDSM, ne želi to da prihvati, VMRO DPMNE nudi svoje poslanike da podrže vladu Zaeva, ali bez albanskih stranaka.

Lider VMRO DPMNE je rekao da njegova partija pravi dokument koji će ponuditi izlazak iz političke krize, uz zadržavanje unitarnosti države, koji će sljedeće sedmice biti ponuđen svim većim partijama.

Gruevski je istakao da očekuje da komesar za proširenje Johanes Hahn, koji u utorak dolazi u Skoplje, osudi platformu dogovorenu u Tirani i da osudi mješanje druge države u unutrašnje poslove Makedonije.

Sinoćnji intervju je drugi u kojem je Gruevski zatražio od građana da odbrane unitarnost Makedonije. Prvi put je uradio dan nakon što je Zaev objavio da ima parlamenetrnu većinu, a zatim su sledili protesti u orzanizaciji novoformirane inicijative “Za zajedničku Makedoniju” i odbijanje predsjednika Makedonije Gjorgea Ivanova da povjeri mandat za formiranje vlade Zaevu, iako ga Ustav na to obavezuje.

 

 

NV

Na vrh