GS: Postrojavanje dijela OS BiH u Banjoj Luci je nezakonito

9. Jan 2017. | 09:32 | NV
press-gs-foto4-600x400 gradjanskisavez.ba

Građanski savez je izdao saopštenje povodom postrojavanja dijela oružanih snaga BiH u Banjoj Luci. U saopštenju se kaže slijedeće:

Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje protivzakonito postrojavanje pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga povodom obilježavanja neustavnog praznika entiteta RS.

GS smatra da je postrojavanje rezultat narušavanja lanca komandovanja u kojem su učestvovali Mladen Ivanić i Marina Pendeš, koja je neovlašteno preuzela ovlasti dijela vrhovne komande naših Oružanih snaga. Kao rezultat toga, stvorena je situacija u kojoj je Mladen Ivanić zapovjednik Srbima u Oružanim snagama, što je u potpunosti u suprotnosti sa Zakonom o odbrani, te predstavlja otvoreno podrivanje odbrambene sposobnosti BiH.

Mladen Ivanić kao član Predsjedništva BiH ima pravo na Počasnu jedinicu, orkestar i Zastavnu grupu, ali vojnici postrojeni danas u Banjoj Luci su pripadnici Šeste pješadijske brigade, odnosno članovi Trećeg puka OSBiH. Po zakonu, svaku upotrebu Oružanih snaga mora odobriti Predsjedništvo BiH, a to se u ovom slučaju očito nije dogodilo.

Marina Pendeš nije imala pravo narediti Radovanu Iliću, zapovjedniku Šeste pješadijske brigade da pošalje vojnike iz kasarne bez odobrenja Predsjedništva.

GS smatra da je atmosfera u kojoj se ovakva odluka može donijeti bez pristanka člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka rezultat kapitulantskog ponašanja prije svega Bakira Izetbegovića. Ovim putem ga pozivamo da prestane tražiti i obračunavati se sa neprijateljima u Sarajevu, te da stane u zaštitu zakonitosti i lanca komandovanja tako što će podnijeti krivićne prijave protiv Ivanića i Pendeš. Naime, Ivanić i Pendeš su izveli dio OSBIH iz kasarne u Banjoj Luci bez Izetbegovičevog službenog pristanka i ukoliko ne uradi sve da oni snose konsekvence to će značiti da je on prešutno pristao na uvođenje etničkog lanca komandovanja u OSBiH.

NV

Na vrh