Guterres: Genocid u Srebrenici će i dalje progoniti kolektivnu svijest međunarodne zajednice

21. Dec 2017. | 23:06 | NV
guterres

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je na današnjoj ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala kako će zahvaljujući radu ovog suda biti nemoguće više ikada prekrajati historiju.

“Velika mi je čast da sam ovdje danas kako bih prisustvovao zatvaranju međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju. Kad je stvoren međunarodni krivični sud bio je to jedan momenat od historijske važnosti. Nije postojao nijedan sud međunarodne vrste koji bi mogao suditi o individualnoj krivičnoj odgovornosti. Vijeće sigurnosti je tom prilikom reklo da je uvjereno da će taj Sud doprinijeti održavanju mira. Ja se nadam da će ovaj osjećaj opstati i nadživjeti i današnji dan”, poručio je Guterres.

Portugalac je istakao da je Sud dao glas žrtvama, te je pozdravio sve one koji su svojim svjedočenjima pred Sudom doprinijeli ostvarivanju pravde.

“Ovaj Sud zasjedao je više od 10.000 dana, čuo svjedočenja 5.000 svjedoka, 98 osoba je osuđeno za zločine koji su počinili. Osim toga, međunarodni sud je dao glas žrtvama. Onima koji su preživjeli mnoga zvjerstva i svjedočili o onome što su iskusili kako bi počinioci vidjeli pred svima šta su uradili. Proživjeti takve strahote traži nevjerovatnu snagu. Pozdravljam one koji su došli svjedočiti pred Sud kako bi se ostvarila pravda. Arhivi i dokumenti će osigurati da niko neće moći prekrajati historiju, a glas žrtava će se čuti još desetljećima. Ovaj Sud je bio pionirska organizacija koja je pomogla stvaranju koncepta međunarodne krivične pravde”, istakao je generalni sekretar UN-a.

Guterres je na kraju istakao kako će genocid u Srebrenici progoniti svijest međunarodne zajednice zbog odgovornosti za zločin.

“Odgovornost je zaživjela i pustila korjenje u našoj kolektivnoj svijesti. Stvoreni su i drugi entiteti koji služe za utvrđivanje odgovornosti. Bez sudova za Jugoslaviju i Ruandu možda nikad ne bi došlo do osnivanja stalnog međunarodnog krivičnog suda. U Srebrenici sam odao poštu žrtvama genocida. Taj genocid će i dalje progoniti našu kolektivnu svijest. Cijela međunarodna zajednica i UN su morale priznati dio odgovornosti za taj zločin. Svi moraju prihvatiti neporecive istine, to je od suštinskog značaja za izgradnju bolje budućnosti”, zaključio je Guterres.

 

NV / NAP

Na vrh