Guterres: Svijet je u strahu od nuklearnog rata sa Sjevernom Korejom

20. Sep 2017. | 08:01 | NV
12-10-16sg1

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da je svijet u strahu od mogućeg nuklearnog rata sa Sjevernom Korejom.

U svom prvom govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, u sali u kojoj je bilo oko 130 šefova država ili vlada, generalni sekretar UN istakao da rješenje sa Pjongjangom treba da bude političko i da ne treba ući u rat.

“Pozivam Vijeće sigurnosti da zadrži jedinstvo (u krizi sa Sjevernom Korejom)”, rekao je jučer Guterres u govoru kojim je zvanično otvorio 72. zasjedanje Generalne skupštine UN. On je rekao da će “samo jedinstvo” omogućiti da se denuklearizuje Korejsko poluostrvo i stvori mogućnost diplomatskog angažovanja za rješenje krize.

Kako je Sjeverna Koreja povećavala broj nuklearnih proba i ispaljivala balističke rakete Vijeće sigurnosti UN je od ljetos usvojio više rezolucija uvodeći sve oštrije sankcije Pjongjangu.

Američki predsjednik Donald Trump do sada nije pokazao da zaista vjeruje u mogućnost da sankcije navedu Sjevernu Koreju da dođe za pregovarački sto i više puta je pomenuo mogućnost pribjegavanja sili da se Pjongjang povinuje.

“U širem smislu sve zemlje treba da pokažu veće angažovanje ka ostvarenju univerzalnog cilja svijeta bez nuklearnog oružja”, rekao je Guterres.

On je rekao da zemlje koje imaju nuklearno oružje imaju posebnu odgovornost da predvode taj pokret i izrazio žaljenje što širenje nuklearnog oružja stvara “nezamislivu opasnost”, kao i zbog toga što je proces razoružanja u svijetu “paralisan”.

 

NV / INS

Na vrh