Hadžiomerović: Samo ujedinjeni možemo postati dio ujedinjene Evrope i NATO-a

Kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović u razgovoru za Agenciju FENA govori o motivima za prihvatanje kandidature, prednostima u odnosu na ostale kandidate iz bošnjačkog naroda, te prioritetima i finansiranju predizborne kampanje, odnosno programu djelovanja, ukoliko bude izabran na poziciju u sklopu kolektivnog šefa države

23. Jul 2014. | 09:37 | I.Č
26076

Kada se radi o motivima za prihvatanje kandidature, Hadžiomerović odgovara: "Motiva je više. Svakako da je važna ponuda i podrška koju sam dobio od rukovodstva SDP-a, jedine istinske multietničke, "zavnobihske" političke partije u Bosni i Hercegovini. Činjenica da sam kandidat ljevičarske partije opredijelila me je da tu šansu ne propustim".

Za sebe kaže da je ljevičar po uvjerenju, te da je to dokazao u proteklih petnaestak godina javnog djelovanja, navodeći da je siguran da u BiH ne postoji osoba koja bi mogla dovesti u pitanje, kako SDP-ov ljevičarski karakter, tako i njegovu osobnu ljevičarsku orijentaciju.

"Kada govorimo o motivima važno je kazati da smo, nažalost, generalno u depresivnoj društvenoj situaciji i da samo svježim idejama, novim licima u politici, kao i iskrenim odnosom s našim ljudima možemo vratiti nadu da ovo može i mora biti normalna evropska zemlja", naglašava Hadžiomerović, precizirajući da na tom putu računa na glasove svih građana ove zemlje – Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

Mišljenja je da ponekad treba pogledati unazad, te , istovremeno, upozorava "da nigdje nećemo stići ako stalno budemo gledali u retrovizor".

"Oni koji bi da ovu zemlju stalno vraćaju u rikverc i nemaju nešto naročito ponuditi. Dosta je bilo prijetnji, dosta je bilo straha. Siguran sam da će izbori u oktobru pokazati da bh. građani ne nasjedaju na velike parole", pojašnjava Hadžiomerović, potcrtavajući da našim ljudima treba ujedinjenje.

Naglašava da ljudima treba ujedinjene u pravdi, ujedinjenje u borbi protiv korupcije i ujedinjenje za nova radna mjesta, kao i ujedinjenje u solidarnosti i ujedinjenje čovjeka sa čovjekom kao što je bilo nedavno prilikom katastrofalnih poplava koje su zadesile oba entiteta, poplava u kojima su stradali i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i svi ostali.

"Samo ujedinjeni možemo postati dio ujedinjene Evrope, dio ujedinjenog NATO-a. Mi to možemo zajedno. Možemo vratiti osmijeh na lica naših ljudi. Iskreno vjerujem da ćemo u tome uspjeti, jer u principu i nemamo drugog izbora ako želimo da živi Bosna i Hercegovina i da mi živimo sretni u našoj domovini. Učinit ću sve da pokrenemo ljude u narednih osamdesetak dana. Ne smijemo ovo vrijeme prespavati. Kome se spava neka 'navuče roletne' i ne kuka zbog lošeg života koji živi. Imamo samo jedan život i ne smijemo ga uzalud potrošiti", poručio je SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH.

U osvrtu na vlastite prednosti u odnosu na ostale kandidate iz bošnjačkog naroda, Hadžiomerović poziva sve građane BiH da vrate film u proteklih 12 godina, te da se prisjete ko je ukazivao na privatizacijske pljačke.

"Neka svako za sebe odgovori na pitanje ko se dosljedno borio protiv korupcije, političkih ataka na ovu zemlju, neka razmisli ko se borio za prava malog čovjeka i ko je svakog ponedjeljka u osam sati na televiziji (emisija FTV-a – Magazin '60 minuta') jasno i otvoreno, u saradnji s kolegama novinarima, otvoreno i argumentirano ukazivao na sve nepravilnosti", ističe on.

Istovremeno, konstatira da je cijena takvog rada bila visoka, ali i "da je ponosan na svaku rasvijetljenu aferu, na hapšenje svakog kriminalca i zločinca. Da li je moglo više? Jeste sigurno, ali svjedočimo da ono na što smo ukazivali prije osam-devet godina ovih dana dobija i svoj pravosudni epilog".

"Objektivno, jedino sam novo lice u politici što ne znači da ne poštujem sve svoje protukandidate. Želim im sreću u kampanji i pozivam ih da se takmičimo u novim idejama, pozivam ih da se borimo za naklonost birača tako što ćemo ljudima govoriti iskreno i što ćemo i nuditi realna rješenja. Nemojte da lažemo ljude, nije u redu da ih dodatno zbunjujemo obećanjima koja će na kraju donijeti više štete nego koristi ovoj zemlji. Što se mene tiče, a siguran sam da će se tako ponašati i svi kandidati SDP-a, nećemo dodatno trovati ionako zatrovanu političku i medijsku scenu. Na kraju ove trke neka pobijedi najbolji, neka pobijedi kandidat koji će ponuditi najviše rješenja i vratiti nadu da može biti bolje. Vjerujem da u tom smislu imam najveće šanse", kazao je Hadžiomerović.

Na Fenin upit o tome šta će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, Hadžiomerović odgovara: "Činjenica je da je Bosna i Hercegovina zapela na putu ka EU zbog neprovođenja presude "Sejdić-Finci". Sramota je zaista da aktuelno Predsjedništvo BiH, iako je to od njih tražio i zvanični Brisel, za sve ovo vrijeme nije bilo u stanju čak ni da donese zvanični stav o tom važnom pitanju, o pitanju potpune obespravljenosti naših sugrađana. U tom smislu koristit ću sve zakonske i ustavne ovlasti da svako postojeće rješenje koje nije u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima iznesem pred Ustavni sud BiH".

Usto, navodi da direktna posljedica obespravljenosti bh. građana jeste zastoj Bosne i Hercegovine u EU integracijama.

"Iz tog kanala u koji smo upali zahvaljujući svađalačkoj etnonacionalnoj politici moramo izaći ako želimo dobro našoj djeci. Želim da vidim glavni grad Bosne i Hercegovine u saobraćajnoj blokadi, ne zbog opravdanih protesta opljačkanih i obespravljenih radnika, već zbog toga što u zvanične posjete službenom Sarajevu stižu predsjedničke delegacije najvažnijih država svijeta", kaže Hadžiomerović.

U tom kontekstu se pita – sjeća li se neko neke važnije posjete premijera ili predsjednika evropske i svjetske velesile Sarajevu, te kada su aktuelni članovi Predsjedništva BiH posljednji put imali važnu službenu, državničku posjetu.

"Nama treba nova energija i siguran sam da ćemo od novembra u Predsjednišvu BiH imati tu novu energiju. Ova institucija mora preuzeti odgovornost za ovu zemlju a ne da, kao do sada, bude isključivo mjesto svađa, konflikata i gramzive podjele plijena oko ambasadorskih funkcija. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je najvažniji simbol naše domovine i zbog toga mu moramo vratiti dignitet", izričit je Hadžiomerović.

Na upit o tome na koji će način finansirati predizbornu kampanju, naveo je da će sredstva neophodna na tom planu biti osigurana putem budžeta SDP-a BiH.

"To će se odvijati u okviru planiranih budžeta SDP-a, u skladu sa zakonom i propisma Centralne izborne komisije BiH", kazao je kandidat ove partije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović.

(Agencija FENA)

Na vrh