Hahn: U EU raste spremnost da se ubrza proces proširenja, naredna godina je prilika za Balkan

28. Nov 2017. | 17:18 | NV
Johannes_Hahn

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn ocijenio je da će sljedeća godina biti dobra za proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu pošto je i u EU porasla spremnost da se taj proces ubrza.

“U zemljama članicama Evropske unije sada postoji veća spremnost da se pozabave proširenjem. Naime, prevladala je spoznaja da je Balkan miran i da je za to presudna evropska perspektiva. Kada sam stupio na dužnost, postojao je pogrešan utisak da je proces proširenja mrtav”, rekao je Hahn u intervjuu za austrijski dnevnik Wiener Zeitung.

Hahn je rekao da u mandatu ove Evropske komisije nije bilo pristupanja novih članica, ali je ocijenio da je na Zapadnom Balkanu u brojnim zemljama viđen napredak koji je pomogla i EU.

“Na primjeru Bivše jugoslovenske republike Makedonije, koja se uz našu pomoć izvukla iz teške ustavne krize, postaje jasno kako su uz angažman EU promjene moguće”, rekao je Hahn.

Evropski komesar je upozorio da se ponekad stiče utisak da evropskim aspiracijama na Balkanu u prvom redu dominira spoznaja da je Evropa najvažniji privredni i finansijski partner.

“Na Evropljane, međutim, ne treba gledati kao na bankomat, već je riječ o živm evropskim vrijednostima. Za to i na Balkanu postoje primjeri: U izbegličkoj krizi 2015. godine pogođene zemlje su demonstrirale ponašanje koje je bilo primjer čak i za članice EU. Bile su do u kraja angažovane da situaciju prebrode u duhu solidarnosti”, rekao je Hahn.

Hahn je ocijenio da je za zemlje Zapadnog Balkana važno da ekonomski napreduju kako bi ljudi stekli uvjerenje da postoji perspektiva, a da zemlje EU, sa druge strane, treba da shvate da nova zemlja članica ne predstavlja teret, već bogatstvo.

“Bez ekonomske perspektive neće biti napretka ni u oblasti pravne države. Jedan problem regiona još uvijek je korupcija, i na lokalnom nivou i u svakodnevici. To je jedna slabost sistema koja plaši i strane investitore. Oni sigurno neće ulagati u zemlju u u kojoj ne postoji pravna sigurnost i pravna država”, rekao je Hahn.

Hahn je rekao da je protivnik takozvane EU u “više brzina”, ocijenivši da unija, ako želi da nastupa jedinstveno u svijetu, mora da uloži sve napore da siromašnije članice dostignu one razvijenije.

“Zato sam protiv Evrope u više brzina. Bio bi to početak kraja”, rekao je Hahn.

 

NV / Beta

Na vrh