Hahn: Zapadni Balkan treba postati jedinstveno ekonomsko tržište

16. Mar 2017. | 18:42 | NV
sastanak premijera zemalja zapadnog balakana sarajevo 2017 foto patria

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, a danas se obratio i na Sastanku premijera Zapadnog Balkana.

Hahn je rekao da EU želi da zemlje Zapadnog Balkana postanu jedinstveno tržište, bez prepreka među zemljama, te da se to tržište nakon toga integriše sa tržištem Evropske unije.

“Naš cilj je ukloniti prepreke, stvoriti jedinstveno tržište, a u konačnici takvo ekonomsko tržište integrisati u tržište EU. To smo radili i u nekim drugim dijelovima EU”, rekao je Hahn u Sarajevu. On je dodao da će takvo zajedničko tržište biti moguće samo ako se uklone prepreke koje sada postoje između zemalja Zapadnog Balkana.

“Potrebni su konkretni koraci. Naprimjer, potrebno je raditi na smanjenju troškova za roming ali i drugim stvarima”, dodao je Hahn.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn podsjetio je da tržište Zapadnog Balkana ima oko 20 miliona potrošača, te da se to tržište nalazi u susjedstvu tržišta Evropske unije, što je njegova velika prednost.

“Vi se sada takmičite jedni sa drugima na samom dnu ljestvice trgovine, ali pitanje trgovine trebate rješavati zajedničkim snagama”, dodao je Hahn.

Premijer Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić dočekao je premijere zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu gdje se danas održava Samit s ciljem unapređenja regionalne saradnje, naročito na putu ka Evropskoj uniji te snažnijoj ekonomskoj razmjeni.

Sastanku u zgradi državne Vlade BiH u Sarajevu prisustvuju premijeri Srbije, Kosova, Albanije, Crne Gore, Makedonije i BiH, zatim evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kao i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano, piše Patria.

 

NV / nap.ba

Na vrh