Hamas pozdravio odluku ICC-a da pokrene istragu o ratnim zločinima

Palestinska islamistička grupa Hamas saopćila je u subotu da pozdravlja odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da pokrene istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim na palestinskim terotorijama

17. Jan 2015. | 18:09 | S.M
34992


Tužioci ICC-ja saopćili su u petak da će preliminarna istraga ustanoviti "potpuno nezavisno i nepristrasno" da li je moguće da su zločini počinjeni od 13. juna prošle godine, otvarajući put za eventualno podizanje optužbi protiv Izraelaca ili Palestinaca.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je prozapadni predsjednik Mahmoud Abbas, suparnik Hamasa, zatražio palestinsko članstvo u ICC-ju, uprkos snažnom protivljenju iz Izraela i Sjedinjenih Država.

Fawzi Barhoum, portparol Hamasa koji vlada pojasom Gaze, izjavio je u subotu da ta grupa podržava potez ICC-ja.

"Ono što je potrebno sada je da se poduzmu praktične mjere u tom pravcu i mi smo spremni da pružimo (sudu) hiljade izvještaja i dokumenata koji potvrđuju da je cionistički neprijatelj počinio užasne zločine protiv Gaze i protiv našeg naroda", navodi on u izjavi za javnost.

Izrael je odbacio jučerašnju odluku suda kao hipokriziju, a američki State Department je saopćio kako je "tragična ironija da Izrael, koji je bio suočen s hiljadama terorističkih raketa ispaljenih na njegove civile i gradske kvartove sada predmet istrage ICC-ja".

Datum od 13. juna omogućit će sudu da razmotri rat između Izraela i Hamasovih militanata u Gazi od jula do augusta 2014. tokom koga je ubijeno više od 2.100 Palestinaca i 73 Izraelca.

Tužioci će razmotriti dokaze o navodnim zločinima i utvrditi da li su dovoljno teški i obimni da podignu optužnice protiv pojedinaca ili protiv bilo koje od strana.

Izrael je u 2005. povukao doseljenike i vojnike iz Gaze, koja je još pod izraelskom i egipatskom blokadom. Palestinci traže da njihova država obuhvata pojas Gaze i Zapadnu obalu.

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh