Haški tribunal: Armija RBiH prisluškivala komunikacije GŠ vojske RS-a

Presretanje kanala komunikacije tužioci na suđenju Ratku Mladiću dokazivali su da je Armija BiH (ABiH) mogla prisluškivati komunikacije Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a to na kraju svjedočenja nije osporavao ni vještak odbrane Mile Došenović

18. Aug 2015. | 20:48 | S.M
45510a


Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Peter McCloskey predočio je vještaku podatke VRS-a po kojim je između radio-relejnih uređaja na vrhu Veliki Žep i u Vlasenici postojala optička vidljivost, te se zbog toga taj kanal komunikacije mogao presretati iz oba smjera.

Ekspert Došenović je to prihvatio. Veliki Žep je, kako je pojašnjeno, u neposrednoj blizini sjedišta Glavnog Štaba VRS-a u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska.

Na pitanje tužioca da li to znači da je Veliki Žep bio “dobro mjesto” na koje bi protivnička strana usmjerila svoje antene i uređaje kako bi presrela i prisluškivala veze VRS-a, Došenović je odgovorio:

"Da… Ko god prisluškuje, bira mjesto gdje može da presreće".

Tužilac je u sudnici pustio snimak jednog prisluškivanog razgovora na kojem su se čula obojica sagovornika iz VRS-a, dokazujući da je ABiH, nasuprot tvrdnji Došenovića, mogla prisluškivati i dvokanalne, a ne samo veze na jednom radio-relejnom kanalu.

Pukovnik Došenović je to nastojao da ospori primjedbom o kvalitetu snimka.

Mladiću, nekadašnjem komandantu VRS-a, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko općina, progone nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sljedećeg svjedoka će Mladićeva odbrana pred sudije izvesti u srijedu 19. augusta, prenosi BIRN.

(Agencija FENA)

Na vrh