Haški tribunal ispituje Hadžićevo zdravlje

Pretresno vijeće Tribunala u Haagu naložilo je Sekretarijatu da imenuje nezavisnog neuropsihijatra za ispitivanje zdravstvenog stanja Gorana Hadžića

2. Apr 2015. | 14:09 | A.D
38724

To je naloženo kako bi Vijeće moglo da utvrdi da li je on sposoban da prisustvuje suđenju.

U odluci koja je donijeta jučer, a koju je Haški tribunal objavio, Pretresno vijeće podsjeća da je Hadžiću u novembru 2014. dijagnosticiran rak te da je do kraja januara bio podvrgnut šestonedjeljnoj radiološkoj terapiji i hemoterapiji, nakon čega se četiri nedjelje u februaru oporavljao.

Hadžić od 2. marta prolazi kroz drugu fazu liječenja, koja se sastoji od šest petodnevnih ciklusa jake oralne hemoterapije, navodi se u odluci.

Također se podsjeća da je Pretresno vijeće u januaru ove godine naložilo sekretarijatu da imenuje nezavisnog neurologa i neuroonkologa, koji su nakon ispitivanja izjavili da Hadžić nema kognitivne probleme i da se dobro orijentira u vremenu i prostoru, te da se jasno izražava.

U obrazloženju se ukazuje i da je odbrana u međuvremenu pokrenula pitanja Hadžićeve spremnosti da prisustvuje suđenju, kao i da se Pretresno vijeće obavezalo da će nastaviti s procjenom Hadžićevog zdravstvenog stanja.

Haški tribunal je 16. marta odbio Hadžićev zahtjev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga – radi liječenja u Srbiji pošto mu je dijagnosticiran rak u finalnoj fazi.

U zahtjevu odbrane od 18. marta navodi se da se vjeruje da je Hadžić nakon posljednje ture hemoterapije drastično oslabio, potpuno izgubio apetit, da ima ozbiljnu dezorijentaciju, gubitak kratkotrajnog pamćenja, da teško govori, kao i da nije u stanju da se brine o sebi i brzo se zamara.

U tom zahtjevu je odbrana od sudskog vijeća Tribunala zatražila da hitno naloži sekretarijatu svakodnevno praćenje zdravstvenog stanja optuženog i da se o tome obavijeste sve strane u procesu.

Haški tribunal je danas objavio i odgovor Tužilaštva na zahtjev Hadžića za dobrovoljno povlačenje ili diskvalificiranje sudija iz donošenja odluke o zahtjevu Tužilaštva da se nastavi izlaganje odbrane.

Tužilaštvo je, kako se navodi u odgovoru koji jučer donijet, taj Hadžićev zahtjev odbacilo kao manjkav, pravno i činjenično neosnovan i pozvalo Pretresno vijeće da ga u potpunosti odbaci.

Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu, prenosi B92.

(Agencija FENA)

Na vrh