HDZ 1990 i HS: Čović želi iskasapiti hrvatsko političko i fizičko biće iz Sarajeva, Zenice, Tuzle…

24. Feb 2018. | 15:43 | NV
covic

Članstvo Hrvatske stranke i HDZ 1990 u Srednjoj Bosni i Zeničko dobojskom kantonu su zaprepašteni najnovijim skandalom oko “radnoga materijala” koji misteriozno kruži po Centralnoj izbornoj omisiji, a koji je očigledno trebao biti pravni temelj za intervencije u Izborni zakon u dijelu koji se tiče izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

“Iako se predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić javno ogradila da institucija kojoj je na čelu ne stoji iza toga političkoga smeća, posve je jasno da su prste u tu mučku podvalu umiješali čelnici nekih vladajućih stranaka, a možda i pojedinci iz međunarodne zajednice. Za Hrvate u Bosni je poglavito prepoznatljiv zloćudni rukopis Dragana Čovića i njegovih najbližih suradnika. Nametanjem šovinističkih odredbi o izboru delegata u federalni Dom naroda, po Popisu stanovništva iz 2013. godine, Čović, uz odobravanje njegovih stranačkih beskičmenjaka iz Bosne, želi končano i bez  skrivanja iskasapiti hrvatsko političko i fizičko biće iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Travnika, Bugojna  pa onda redom, ovisno od prigoda. Za članstvo Hrvatske stranke BiH i HDZ 1990 s područja Bosne i RS Dragan Čović je i definitivno najveće političko zlo kojem se mora stati u kraj”, saopćeno je.

Dalje napominju da Hrvati sa ovih područja su u ratu bili žrtve suludoga ratnoga sukoba, naročito sa Bošnjacima, i skupo su platili cijenu od Posavine, preko Usore, Žepča, Kraljeve sutjeske, Vareša i Srednje Bosne i neće dopustiti da ih, kako kažu, beogardska marioneta sa svojim klimoglavcima podmuklo istrijebi sa povijesnih ognjšta.

“Prvom prigodom, a vjerujemo da će to biti već u oktobru ove godine, pokrenut ćemo inicijativu da se Dragan Čović proglasi nepoželjnom osobom na našim prostorima. Apeliramo još jednom na visoke dužnosnike HDZ BiH s područja Bosne da progledaju i dignu glas protiv mračnih podvala oko izmjena Izbornoga zakona jer nam svima budućnost u našoj zemlji može biti tragična”, stoji u saopćenju iz HS i HDZ 1990.

 

NV / NAP

Na vrh