HDZ i HDZ 1990 glasali protiv konstitutivnosti Srba u HNK

2. Oct 2017. | 18:53 | NV
Mostar

Amandmani na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona o konstitutivnosti Srba nisu uvršteni na dnevni red današnje vanredne sjednice Skupštine HNK, piše agencija Patria.

Prijedlog Kluba Bošnjaka i Kluba Srba nije podržao Klub Hrvata, pa je 15 delegata glasalo za, a 15 protiv.

Kantonalni odbor SDP BiH HNK oštro je reagovao zbog neuvrštavanja amandmana o konstitutivnosti Srba.

“Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona oba HDZ-a koji participiraju u istoj poslali su jasnu poruku mraka. Naime, lažni “Europejci“ HDZ BiH i HDZ 1990 su glasali protiv konstitutivnosti građana srpske nacionalnosti u ovom kantonu.

Iako je ovo bila odlična prilika da se pošalju pozitivne poruke koje bude nadu u ljepšu budućnost ovog društva desila se sramota za cjelokupno društvo.

Ne prihvatajući navedeni čin i ovakvo pomračenje razuma, zastupnici SDP BIH, partije koja je utemeljena na idejama antifašizma i zajedništva, su napustili ovaj tužni i sramotni skup nazvan “VI Vanredna sjednica Skupštine HNK“ ne želeći davati daljnji legitimitet kršenju osnovnih ljudskih prava.

Zajedno sa zastupnicima drugih političkih stranaka sakupljen je dovoljan broj potpisa za sazivanje vanredne sjednice Skupštine HNK, a koja će se baviti isključivo amandmanima na Ustav HNK vezano za konstitutivnost srpskog naroda u ovom kantonu.

Nadamo se da će, u skladu sa Poslovnikom Skupštine HNK, sjednica biti sazvana u najkraćem mogućem roku”, navodi se u reakciji SDP-a.

 

NV / NAP

Na vrh