HDZ opet protiv konstitutivnosti Srba u HNK, Dodik i Čović šute

4. Oct 2017. | 22:14 | NV
dodik(69)

Amandmani na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona o konstitutivnosti Srba nisu uvršteni na dnevni red vanredne sjednice Skupštine HNK održane u ponedjeljak, piše agencija Patria.

Prijedlog Kluba Bošnjaka i Kluba Srba nije podržao Klub Hrvata, pa je 15 delegata glasalo za, a 15 protiv.

Potpredsjednica Skupštine HNK i zastupnica SDP-a BiH u Skupštini HNK Vesna Saradžić za Patriju je kazala da već drugi mandat vodi bitku da se ovo pitanje stavi na dnevni red, ali da za to nema razumijevanja i podrške.

“Potrošila sam cijeli mandat kako bi na dnevni red uvrstila amandmane, ali jednostavno nema volje i spremnosti da se ovaj problem riješi. Klub Hrvata ne želi da se ovo pitanje stavi na dnevni red”, kazala je Saradžić.

Kantonalni odbor SDP BiH HNK oštro je reagovao zbog neuvrštavanja amandmana o konstitutivnosti Srba.

“Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona oba HDZ-a koji participiraju u istoj poslali su jasnu poruku mraka. Naime, lažni “Europejci“ HDZ BiH i HDZ 1990 su glasali protiv konstitutivnosti građana srpske nacionalnosti u ovom kantonu.

Iako je ovo bila odlična prilika da se pošalju pozitivne poruke koje bude nadu u ljepšu budućnost ovog društva desila se sramota za cjelokupno društvo.

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru pozivala je uoči sjednice zastupnike da na dnevni red uvrste amandmane, ali njihov apel očito nije došao do zastupnika.

Ustav HNK, pored još tri kantona u Federaciji BiH, ne priznaje Srbima ulogu konstitutivnog naroda.

I dok svakodnevno iz HDZ-a i HNS-a pozivaju na ravnopravnost Hrvata, za to vrijeme upravo Klub Hrvata u HNK negira konstitutivnost cijelog jednog naroda.

Pored HNK, još tri kantona u Federaciji BiH ne priznaju konstitutivnost Srba. To su Zapadno-hercegovački (ZHK), Posavski i Kanton 10, odnosno kantoni u kojima relativnu ili apsolutnu vlast ima HDZ.

Draganu Čoviću i HDZ-u puna su usta priče o ugroženosti Hrvata u BiH, a za to vrijeme u sredinama gdje vlada ne dozvoljava nikakva prava Srbima, što je potpuno licemjerno.

Zastupnici SDP-a BiH još ranije su pozvali da se u Skupštini HNK javno glasa kako bi se konačno vidjelo ko je za, a ko protiv da Srbi postanu konstitutivan narod u ovom kantonu, te da se na taj način konačno skinu maske.

S identičnim problemima, s kakvim se suočavaju Srbi u četiri kantona, suočavaju se i Hrvati u Republici Srpskoj. Sve to ne smeta Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku da godinama imaju neraskidive političke odnose.

Njih dvojica često se sastaju na različitim mjestima od Mostara do Banja Luke, razgovaraju o mnogim temama, ali nikako da na red dođe tema o ugroženosti Hrvata u RS-u i Srba u kantonima gdje vlada HDZ.

Očito je da Čović i Dodik imaju prešutan dogovor oko tog problema i nemaju namjeru da ga riješe sve dok taj problem ne ugrožava njihovu vladavinu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prije 17 godina donio odluku o ravnopravnosti svih naroda, a nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown prije 15 godina je potvrdio da se Ustav FBiH mora odnositi i na kantone, te da svi narodi moraju biti ravnopravni. Međutim, te odluke ni do danas nisu ispoštovane.

Vučić i Dodik su najavili donošenje Deklaracije o zaštiti Srba u regionu. Nakon Dodikove šutnje na kršenja osnovnih ljudskih prava Srba u kantonu u kojem Čovićevi zastupnici imaju vlast i odlučuju o njihovim pravima, s pravom se postavlja pitanje hoće li hercegovački Srbi biti obuhvaćeni tom deklaracijom.

Ili su Dodik i Čović napravili dogovor da ih se nekako zaobiđe, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh