HDZ-ova evropska rodbina

8. Feb 2018. | 09:15 | S. Omeragić
andrej plenkovic foto NAP

Samo Bošnjaci mogu biti unaprijed optuženi pa i krivi za terorizam. Oni su sumnjivi i kad žele evropsku državu ravnopravnih građana. Sumnjivi, jer žele ono što imaju i svi ostali evropski narodi u svojim državama.

Ovakve klevete, poput Čovićeve, padaju s neba. Bošnjaci bi se i htjeli odbraniti od takvih optužbi, ali je pitanje od čega da se brane? Može li se optuženi braniti od onoga što nije uradio? Uostalom, svačije je reći: Nisam kriv. U optužbama za terorizam nema presumpcije nevinosti: Krivi su dok se ne dokaže suprotno.

Bosanci po društvenim mrežama zbijaju šale oko građanskog i islamskog. Hajde malo da pogledamo i sa druge strane: Primijetite li da na Čovićeve optužbe nema reakcija iz evropskih prijestolnica? Da li evropske lidere treba upitati šta misle o ovakvim rasističkim istupima Čovića? Ili treba sačekati da sami odgovore na ovaj očiti rasizam?

Znaju li evropski lideri za presude Tribunala u Hagu? Je li neko od evropskih lidera pročitao presudu hrvatskoj šestorki? Znaju li da u tim presudama, između ostalog, piše da je HDZ osuđen za udruženi zločinački poduhvat, za zločine, rušenje gradova i konclogore?

Tribunal u Hagu je presudio jednoj zločinačkoj strategiji. Danas ti isti stratezi od Evropske unije traže razumijevanje za njihov navodni strah od žrtve. U ime tog straha od žrtve oni traže da Evropska unija ispuni njihove ratne ciljeve.

Čović je sofisticirani Mladić ili Karadžić, koji su bez trunke ljudskog tvrdili da su se borili protiv islamskog terorizma u Srebrenici, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, praveći stotine užasnih masovnih grobnica Bošnjaka.

Hajde da se upitamo kakvu vjerodostojnost ima Čović, lider stranke optužene za udruženi zločinački poduhvat? Kakvu vjerodostojnost može imati lider i sam osumnjičen za odvođenje logoraša iz logora Heliodrom na prisilan rad u njegove tvornice? Kakvu vjerodostojnost može imati bilo kakva izjava i bilo kakav zahtjev od takvih stranaka?

Rasistički Čovićev ispad, ravan ispadima njegovog partnera Milorada Dodika, ipak ima svoju glavu i rep. Prije bilo kakvih zaključaka upitajte se zašto na takvu izjavu ne reagiraju evropski lideri? HDZ Hrvatske je ravnopravan dio evropske porodice. Oni su “rodbina” Dragana Čovića.

Mnogi se već sada cinično pitaju je li ova rasistička optužba, što je izrekao Čović, jedan od evropskih uslova za prijem Bošnjaka u evropsku porodicu. Možete u Evropu samo kao osumnjičeni za terorizam. Bošnjaci žele Evropu zbog onoga što jeste: Prostor sigurnosti i mira, ljudskih prava i sloboda, prosperiteta i jednakih šansi pred Bogom i pred ljudima. Je li to dovoljno?

 

NV / NAP

Na vrh