Hellbach: Fokus treba biti na ekonomskim i socijalnim reformama

Izjava kojom se političari obavezuju na provođenje reformi u svrhu pridruživanja EU mora biti potvrđena od Parlamenta BiH, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" njemački ambasador u BiH Christian Hellbach, pred dolazak visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini

23. Feb 2015. | 10:21 | S.K
36841

“Nakon toga će EU odlučiti o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je od 2008. stavljen na led. Zatim će se raditi o tome da se s riječi pređe na djelo”, kazao je njemački ambasador. 

Po njegovim riječima, u prvom koraku treba se razraditi agenda sa konkretnim reformskim mjerama čije će provođenje biti presudno za dodjelu kandidatskog statusa. Radi se o konkretnim reformama u ekonomskoj i socijalnoj oblasti, kao i mjerama kako bi se povećala funkcionalnost države i administracije, ali i u pogledu daljnjih EU integracija. 

“Za to je prije svega potreban funkcionalan mehanizam koordinacije koji će osigurati da BiH govori jednim glasom kada se radi o pitanjima EU integracija. Fokus treba inače biti na ekonomskim i socijalnim reformama. S obzirom na enormno visoku stopu nezaposlenosti, posebno mladih ljudi, od presudnog značaja je da se poboljšaju okvirni uslovi za investicije kako bi domaći i strani investitori stvorili nova radna mjesta. Meni je jako važno da u ovom kontekstu kažem da se ovo nikako ne odnosi samo na strane investicije. U BiH ima puno novca na bankovnim računima koji bi se mogao investirati. Ali i domaći investitori će se odlučiti da to učine, samo ako se ulaganja isplate”, rekao je Hellbach. 

Navodi kako od njemačkih investitora neprestano čuje sa su uposlenici ovdje jako dobro obrazovani i vrlo motivisani. 

“Investitori također izvještavaju o komplikovanim administrativnim procedurama, sukobu nadležnosti među različitim nivoima, nefleksibilnosti zakona o radu koji sprečava nova zapošljavanja, a ponekad i o korupciji i pravnoj nesigurnosti. Kada se sve ovo promijeni, bit će i novih investicija, a time i novih šansi za mnoge nezaposlene u zemlji”, kazao je njemački ambasador u BiH Hellbach.

Na vrh