Hilary Clinton spremala govor o Siriji čitajući tekst Suljagića i Bajrovića

15. Mar 2018. | 12:27 | NV
trojka-3

Hilary Clinton, bivša kandidatkinja za predsjednika SAD i američka državna sekretarka se 2012. godine pripremala se govoriti o situaciji u Siriji čitajući tekst Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, piše Nezavisni istraživački centar NICK.

Naime, prošlog mjeseca je Wikileaksu objavljen novi set privatnih poruka supruge bivšeg predsjednika Billa Clintona, a koje je ova organizacija počela plasirati na internetu još dok je trajala predsjednička kampanja. Među njima je i nekoliko poruka koje se tiču Bosne i Hercegovine.

Trećeg marta 2012. godine, u email poruci Anne-Marie Slaughter, tadašnja direktorica planiranja u State departmentu napisala je poruku Hilary Clinton koja se pripremala za obraćanja nakon prve godine krvavog rat u Siriji.

U njoj je Slaughter, inače, vrlo bliska saradnica i osoba od povjerenja, porodice Clinton šalje tekst koji su napisali bh. političari Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Obojica su osnovali kasnije Građanski savez, a Suljagić je poznati novinar i publicista, dok je Bajrović veteran nevladinog sektora. Tekst je u tom periodu objavljen u turskom listu “Today Zeman”, a govorio je o sličnostima sudbina sirijskog Homsa i Srebrenice.

“Ovo je vrlo snažan tekst i napisala su ga dvojica preživjelih Srebreničana”, navela je Slaughter, iako je poznato da je samo Suljagić preživjeli Srebreničanin.

“Wikileaks” je prije nekoliko godina počeo sukcesivno objavljivati privatne i poslovne poruke bivše državne sekretarke koja je bila kritizirana zbog korištenja nedovoljno zaštićenog maila. Mnogi smatraju da ju je taj skandal koštao izgubljenih predsjedničkih izbora protiv Donalda Trumpa, aktuelnog stanovnika Bijele kuće.

Među porukama koje se odnose na BiH su one iz aprila 2010. godine, u kojima najbliže saradnice upozoravaju Clinton da ju je pozvao “predsjednik Bosne i Hercegovine”. U tom peridu predsjedavajući predsjedništva BiH bio je Haris Silajdžić.

“Bosanski predsjednik je zvao. Ima mogućnost da razgovara u narednih 90 minuta”, napisala je Huma Abedin, najbliža saradnica Clinton. Nezavisni istraživački centar NICK će narednih dana prenijeti još detalja iz povjerljie korespondencije koje se odnose na BiH, a koje objavljuje Wikileaks .

 

NV / INS

Na vrh