Hiljade Hrvata protestovalo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

24. Mar 2018. | 20:59 | NV
hrvatska

Na protestima protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, održani u subotu u Zagrebu, bilo je 1.500 sudionika na Trgu žrtava fašizma i oko 5.000 sudionika na Trgu bana Jelačića, izvijestila je zagrebačka policija.

Index.hr je objavio da je protest prošao uz jedan incident prilikom kojeg je penzionisani general Željko Sačić nasrnuo na demonstrantkinje koje su htjele razviti transparent podrške ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegovi ministri jednoglasno su u Sabor uputili zakon za ratifikaciju Istanbulske konvencije, kojom se tretira zašita žena od porodičnog nasilja.

“Konvencija je izazvala veliki interes javnosti, angažirala mnoge organizacije civilnog društva, uglavnom oko svjetonazorskih pitanja da manifestiraju svoje stavove, zbog strahovanja koje se odnose na svjetonazorska pitanja”,  kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Poručio je kako je bit konvencije zaštita žena od nasilja i porodičnog nasilja. Naveo je podatke da je u Hrvatskoj od 2013. do 2017. godine bilo 195 ubistava. Od ukupnog broja ubijena je 91 žena, od toga njih 63 ubili su bliski ljudi dok su njih 46 ubili intimni partneri.

“Ova Konvencija bavi se nasiljem nad ženama i nasiljem u porodici. To je problem svih evropskih država i kada to govorim, govorim o politici kontinuiteta. To je bit i to je problem. I to je fenomen s kojim se moramo baviti. Zbog toga ova konvencija treba biti potvrđena u Saboru kako bi se ojačali mehanizmi za suzbijanje ovog negativnog fenomena”, poručio je Plenković.

U vrijeme HDZ-ove Vlade između 2007. i 2009. godine je već počelo pregovaranje o toj konvenciji. Ona je dovršena 2011. isto u mandatu HDZ-a. U vrijeme SDP-ove vlade ta je konvencija potpisana, dodao je Plenković.

“Nema skrivenih namjera, nego želje da se riješi problem koji postoji u društvu i oko kojeg ne želim da na njega polaže pravo samo jedan dio političkog aspekta. S punom odgovornošću predlažem i ovaj zakon”, rekao je premijer.

Od viđenijih političara i javnih osoba na prosvjedu su viđeni HRAST-ovci Ladislav Ilčić i Hrvoje Zekanović, Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, šefica udruge U ime obitelji Željka Markić, europarlamentarka Ruža Tomašić, šatoraš Đuro Glogoški i Pero Ćorić iz opskurnog HSP AS-a. Na protestu nije viđen nijedan saborski zastupnik HDZ-a, piše NAP.

Index piše da su prosvjednici urlali “Izdaja, izdaja” i “Plenkoviću, odlazi”.

Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Vijeće Europe prihvatilo ju je 2011. godine u Istanbulu.

Države koje ratificiraju Konvenciju podložne su kontroli međunarodne skupine pod nazivom GREVIO koja nadzire provedbu Konvencije, osobito na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika…).

Demonstranti smatraju kako je ratifikacija Istanbulske konvencije odmicanje od tradiocionaih vrijednosti drušva.

 

NV / NAP

Na vrh