Hill: Dodik može blokirati neke reformske procese

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill ni prilikom današnje posjete Banjoj Luci nije se sastao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom, ističući da se ništa nije promijenilo u odnosu na njegove ranije stavove o Dodiku

3. Dec 2014. | 15:31 | S.K
32680a

Hill je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je Ambasada SAD-a u BiH vrlo zainteresirana i prati situaciju u vezi s formiranjem vlasti u RS-u i BiH te da nisu ni na jednoj strani.

Ocijenivši da će situacija biti vrlo interesantna u narednom periodu kada je u pitanju formiranje vlasti u RS-u, Hill je dodao da sada nema nijedna dominantna stranka u koaliciji u RS-u, u kojoj je sada više političkih partija.

Kada je u pitanju nivo BiH, i tu situaciju prate i, kako navodi, Ambasada SAD-a želi da se formiraju stabilne vlasti što je prije moguće te da fokus bude na poboljšanju ekonomske situacije i otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti.

Smatra da je još rano govoriti da li bi se mogle obistiniti neke najave da bi lider SNSD-a Milorad Dodik mogao da blokira usvajanje nekih reformskih zakona posredstvom svojih delegata u Domu naroda parlamenta BiH, a ukoliko njegova stranka ne bude na vlasti na bh. nivou.

“Ponekad Dodik kaže neke konstruktivne stvari, da će podržati reformske procese, ponekad obećava, ponekad prijeti da će blokirati. Naravno, on može blokirati procese, bilo da je u vlasti ili izvan vlasti. On je sposoban da to uradi i danas vidimo situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici, koja je također rezultat jedne od njegovih blokada, nemogućnosti da formiraju agencije i institucije koje bi radile na poboljšanju situacije u vezi s izvozom njihovih proizvoda”, naveo je otpravnik poslova Ambasade SAD-a.

Hill je komentirao i tvrdnje rukovodstva RS-a da će izgubiti dvije milijarde eura investicija koje bi RS imala ukoliko se realizira projekt "Južni tok“, ističući da "nema nikakve svrhe, kao što to radi predsjednik RS-a, da se podržava projekt koji prkosi EU“, a imajući na umu trgovinsku razmjenu RS-a i BiH s EU i onu s Ruskom Federacijom.

“Ukoliko želite otvaranje novih radnih mjesta morate raditi na tome da se dođe do EU. Iako Dodik to neće javno priznati, siguran sam da mu je to jasno, kao i stručnjacima koji ga okružuju. Nema nikakvog smisla promovirati taj dio "toka“ odvlasti RS-a. Jasno je zašto bi to podržavao "Gasprom“ i ruski ambasador, ali nema smisla od vlasti RS-a”,kazao je Hill.

Dao je i podršku radu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te naveo da treba uraditi još puno posla u borbi protiv terorizma.

Najavio je i da će u prvoj sedmici januara 2015. Maureen Elizabeth Cormack i zvanično preuzeti poziciju ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Hill je tokom jučerašnjeg i današnjeg boravka u Banjoj Luci razgovarao s predsjednicima Narodne skupštine i Vlade RS-a, Nedeljkom Čubrilovićem i Željkom Cvijanović, te liderom NDP-a Draganom Čavićem i direktorom UIOBiH Mirom Džakulom.

Danas se susreo i sa članicama Udruženih žena.

(Agencija FENA)

Na vrh