Hillary Clinton: Pregovori s Pjongjangom diplomatska opasnost

11. Mar 2018. | 08:01 | NV
0407clint3

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa griješi što “ne vidi opasnost” u pregovorima koje planira da počne s vlastima Sjeverne Koreje i nema adekvatne ljude koji bi ih vodili, ocijenila je Hillary Clinton, bivša šefica američke diplomatije i Trumpova protivnica na predsjedničkim izborima, prenosi RTCG.

“Ako želite razgovore s Kim Jong Unom o nuklearnom oružju, onda su neophodne diplomate sa iskustvom”, kojih trenutno nema mnogo u SAD, rekla je Clinton u intervjuu holandskom listu Algemeen Dagblad.

Prema njenim riječima, potrebni su ljudi koji dobro poznaju to pitanje i znaju da “dešifruju” Sjevernokorejce i njihov govor.

Clinton je rekla da je dolaskom Trumpa na vlast State Department izgubio mnogo diplomata i dodala da ih nije ostalo mnogo koji bi mogli da pregovaraju s Pjongjangom.

“Ne možete da imate diplomatiju bez diplomata, a u tu opasnost nije prepoznala Trumpova vlada”, dodala je bivša američka visoka zvanničnica koja se nalazi u posjeti Holandiji.

Trump je prihvatio ponudu lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una da se sastanu, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.

 

NV

Na vrh