Historijski izbori: Nova politička realnost u Španiji

Parlamentarni izbori u Španiji donijeli su mnogo pitanja, ali i neke odgovore. Ta se pitanja mogu sumirati u jedno opširnije koje bi se odnosilo na to šta i kako dalje u budućnosti, dok bi jedan od najvažnijih odgovora bio da je Podemos (Možemo) preživio i zajedno s partijom Ciudadanos (Građani) de facto uništio špansko dvostranačje koje traje desetljećima

2. Jan 2016. | 08:08 | Armin Sijamić
51980

51980.jpg

Vođenje politike u Španiji nije jednostavan zadatak, posebno ako želite promjene i podršku birača iz cijele države. Španija je etnički izmiješana, podijeljena u različite političke entitete, što za nove političke stranke predstavlja enigmu koju je teško riješiti. Naprimjer, svima je poznato da se nijedna partija ljevice nije etablirala kao ozbiljna politička partija ako tokom svog postojanja u određenom trenutku nije ispoljila značajna patriotska i nacionalna osjećanja.

To je bila pozicija partije Podemos koja je tražila podršku u Madridu, Barceloni i Baskiji. Kako onda zadovoljiti želje i jednih i drugih i trećih a pritom obećati korjenite promjene? Duga, za Podemos preduga predizborna kampanja otvorila je mnoga pitanja, a za mladu i neiskusnu partiju kakva je Podemos bila je u značajnoj mjeri pogubna. Jer, kako je vrijeme odmicalo, njihova popularnost se smanjivala. Iako je izbore mogao raspisati i provesti ranije, aktuelni premijer Španije i lider Narodne partije (Partido Popular – PP) Mariano Rajoy, kao iskusni političar, izabrao je krajnji rok za provođenje izbora.


Rezultati bez jasnog pobjednika

Partido Popular je dobio najveću podršku naroda Španije. Od ukupno 350 mjesta u Parlamentu oni su osvojili 123, što je mnogo manje nego što su imali do sada. Na prošlim izborima su osvojili 186 mjesta, što je bilo dovoljno da sami vladaju te da u Španiji provedu nepopularne mjere štednje nakon velike ekonomske krize koja je pogodila ovu državu.

Na drugom mjestu po broju osvojenih glasova je Socijalistička radnička partija Španije (PSOE) s osvojenih 90 mjesta, što je njihov najgori rezultat u historiji još od uvođenja višestranačja. Iako su velika partija sa snažnom infrastrukturom i novim mladim liderom koji ih je predvodio iz opozicijskih redova, ipak to ovoj partiji nije mnogo pomoglo na ovim izborima.
Na trećem mjestu po broju osvojenih mandata u španskom parlamentu je Podemos koji je osvojio 69 mjesta. Na četvrtom mjestu po broju glasova je bila novoformirana partija Ciudadanos, koja je osvojila 40 mjesta u Parlamentu. U Parlament će ući i nekoliko partija koje će zauzeti preostalih 28 mjesta.


Nova politička realnost

Po objavi rezultata, Podemos je izašao sa stavom da s PP-om neće formirati vlast. Kako liberalno i tržišno orijentirani Ciudadanosi nemaju dovoljno snage da s PP-om prave koalicijsku vlast, ostaje opcija da koaliraju PP i PSOE, što je do sada bilo nezamislivo. U slučaju da se to desi, demokratija u Španiji će biti obesmišljena. Međutim, i PSOE je odbacio opciju koaliranja s PP-om, premda nisu pretjerano oduševljeni ni koaliranjem s Podemosom koji je uzeo značajan broj njihovih glasova. Ako partije ostanu na ovakvim pozicijama, raspisivanje novih izbora je neizbježno.

Stoga se može reći da je pravi pobjednik izbora u Španiji, ustvari, Podemos, koji će na ovaj način barem privremeno zaustaviti “kastu”, kako je nazvao dosadašnju političku elitu, da vlada Španijom, a, istovremeno, najveći gubitnik izbora upravo je ta kasta u koju lider Podemosa Pablo Iglesias Turrión svrstava PP i PSOE.

Podemos je po još nečemu postao važan u Španiji nakon ovih izbora. Naime, oni su bili pobjednici izbora u Baskiji i Kataloniji gdje su iza sebe ostavili separatističke stranke. Podemos je obećao da će, ako dođu na vlast, ovim regionima dati pravo na referendum o nezavisnosti, dok PP do sada nije želio ni čuti za takvu opciju. Pobjeda partije Podemos u separatističkim regionima Španije, Rajoyu je pokazala da Madrid mora ozbiljno računati sa svim dijelovima Španije, ili oni njegovu vlast neće podržati. Također, ovo je pokazalo zvaničnom Madridu da se neka pitanja unutar Španije mogu rješavati dijalogom i kompromisom.

Na ovaj je način Rajoy preko noći doveden u poziciju u kojoj do sada nije bio: on naprosto mora pregovarati sa svim političkim akterima na istim osnovama, iako treba imati u vidu da se u drugim državama ranije dešavalo da pregovori o koaliranju mogu biti opasan teren za nove političke projekte kakvi su u Španiji Podemos i Ciudadanos.

U svakom slučaju, sistem dvostranačja u Španiji je barem nakratko ukinut te su pred njom nova vremena koja zahtijevaju promjene rada političkih aktera. Ko će se bolje snaći u narednim mjesecima i godinama, ostaje da se vidi, ali pobjedu u uvodnim rundama ovog meča odnijeli su novi politički projekti Podemos i Ciudadanos.


Podijeljena Evropa

Mjere štednje i odnos Brisela prema jugu Evrope tokom posljednjih godina dijele Evropu u dva tabora. I dok je Podemos na ostvarenim izbornim rezultatima primao čestitke od grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i čestitke iz susjednog Portugala, Marianu Rajoyu i njegovoj PP čestitke na “uvjerljivoj pobjedi” došle su iz Evropske komisije koja od Rajoya traži da nastavi istim putem kao do sada. Izbore u Španiji je komentirao i italijanski premijer Matteo Renzi, koji je ponovio svoj stav da su “mjere štednje kratkovidne” i da Evropa sad može vidjeti kamo je te mjere vode. Na mjere štednje koje je Rajoy provodio u proteklim godinama posebno su bili ponosni u zvaničnom Berlinu.

Oznake: > >

Na vrh