Hodžić: Izborna krađa u Sandžaku, ni devedesetih nije bilo ovako

5. Apr 2017. | 11:05 | NV
resad-hodzic-1-640x330

Lider Novog pokreta i predstavnik izbornog štaba predsjedničkog kandidata Saše Jankovića u Novom Pazaru Rešad Hodžić ocjenio je jučer da su izborni proces u tom gradu, ali i Sjenici i Tutinu, obilježile “brojne neregularnosti koje se ni devedesetih nisu dešavale”.

Hodžić je na konferenciji za novinare ocijenio da su izbori do popodnevnih časova 2. aprila bili nezanimljivi, da ih je karakterisala mala izlaznost, ali da je onda, kako je rekao, “nastupila mašinerija Sandžačke demokratske partije”.

“Bilo je pripremljeno 30.000 listića u gepecima automobila koji su kružili od biračkog do biračkog mjesta, pokušavajući da ih ubace u kutije. Naši kontrolori su pokušavali da sačuvaju regularnost, ali su bili izloženi konstantnom pritisku, nuđen im je novac, tjerani su sa biračkih mjesta, pa im je na pojedinim mjestima to uspjelo”, rekao je Hodžić.

On je iznio i niz primjera zabilježenih nepravilnosti o kojima je, kako je rekao, obavijestio izborni štab Saše Jankovića u Beogradu koji će odlučiti o daljim koracima.

“Na biračkom mjestu 90 aktivisti Sandžačke demokratske partije su kontrolorima dali po 5.000 dinara kako bi ubacili 500 glasova za Vučića, što su oni prihvatili. Na kraju je na tom biračkom mestu Vučić imao 532 glasa. U Vranovini su nudili po 400 eura da ubace 200 glasova. Za sve to imamo svejdoke i izjave”, kazao je Hodžić.

Predsjednik Novog Pokreta je ocjenio i da je “realna izlaznost” u Novom Pazaru oko 20 posto, a da su sve preko toga “neregularno ubačeni glasovi u kutije”.

Hodžić je dodao i da se “izborna krađa” desila i u Sjenici i Tutinu, a da su u njoj učestvovali “čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka”.

“Njima su data razna obećanja i oni su iz ličnih interesa učestvovali u svemu”, kazao je Hodžić.

Komentarišući najavljeni protest protiv diktature u Novom Pazaru, Hodžić je rekao da podržava protest protiv siledžijstva i neregularnosti, ali ne i protiv kandidata kojeg je Srbija izabrala za predsjednika sa više od 50 posto glasova.

 

NV / Beta / foto Sandžačke novine

Na vrh