Holandija i Belgija razmišljaju o tužbi protiv FIFA-e

Nogometni savezi Nizozemske i Belgije razmišljaju o tužbi protiv Međunarodne nogometne federacije (FIFA) kojom bi tražili kompenzaciju za troškove neuspjele kandidature za SP 2018. godine

11. Nov 2015. | 09:16 | A.D
49683

Belgijance i Holanđane je povrijedila izjava Seppa Blattera koji je prošle sedmice izjavio kako je "FIFA odredila Rusiju za domaćina SP-a i mnogo prije završetka cijelog procesa".

"Blatterova izjava nije dovoljna za podizanje tužbe, ali smo zatražili pravni savjet imamo li pravo na kompenzaciju izgubljenih troškova u kandidaturi," poručili su iz Holandskog nogometnog saveza. Razočaran je i predsjednik Belgijskog nogometnog saveza Francois de Keersmaecker.

"Neetično je i nepošteno voditi proces izbora, a unaprijed znati tko je pobjednik. Mi smo u kandidaturi imali određene troškove i da smo znali da nemamo nikakve izglede nikada se ne bi kandidirali," kazao je De Keersmaecker dodavši kako je belgijsko-holandska kandidatura stajala oko 10 miliona eura.

Osim Belgije i Holandije kandidaturu za organizaciju SP-a 2018. godine podnijela je i Engleska, te zajedno Španija i Portugal. Rusija je pobijedila sakupivši u drugom krugu glasovanja 13 glasova ispred Portugala i Španije (7) i Belgije i Holandije (2). Engleska je otpala u prvom krugu glasovanja.

(Agencija FENA)

Oznake: > > >

Na vrh