Horowitz kod Mektića: BiH nije utočište teroristima, oni koji se vrate sa ratišta se procesuiraju

19. Sep 2017. | 22:32 | NV
mektic(52)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom ambasadora SAD u BiH Paulom Horowitzem sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje te jačanja odnosa u sigurnosnom sektoru. Posebna pažnja je posvećena aktivnostima i projektima koje se provode u oblasti prevencije i borbe protiv terorizma, saopćeno je iz Ministarstva, prenosi agencija Patria.

Ministar Mektić je istakao da sigurnosne agencije rade svoj posao dobro i da ostvaruju izuzetno dobru saradnju sa partnerskim agencijama u svijetu.

“BiH ne može biti utočište teroristima, a svi bh. državljani koji se budu vratili u BiH sa stranih ratišta bit će procesuirani i stavljeni pod puni nadzor”, kazao je Mektić, dodajući da je predviđeno jačanje kapaciteta SIPA-e te inicirana izmjena zakona i pooštravanje sankcija za teroristička djela.

Ministar Mektić je upoznao zamjenika ambasadora Horowitza sa aktivnostima na prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH, gdje SAD pruža značajnu pomoć. Također, razgovarano je o provođenju projekata iz oblasti granične sigurnosti te potpisivanju sporazuma o readmisiji kojim se regulira povratak osoba koje ilegalno borave na teritoriji neke od država potpisnica.

 

NV / NAP

Na vrh