Hoyt B. Yee: Na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja

30. Nov 2017. | 09:29 | NV
yee

Visoki funkcioner američkog State Departmenta Hoyt Brian Jee izjavio je u Washingtonu da “na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja” i da je za spriječavanje nestabilnosti tog regiona neophodno rješiti probleme korupcije i slabih institucija, prenosi Beta.

Na konferenciji “Dolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvjesnosti” u organizaciji Atlantskog vijeća SAD, Yee je rekao kao uspješne zemlje Balkana naveo Hrvatsku i Crnu Goru, “ali i ozbiljnih izazova koje je potrebno hitno rješiti”, prenosi Glas Amerike.

Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazao je i da treba redefinisti partnerstva na Balkanu.

“Partnerstva bi trebalo da budu dvosmjerna, sa očekivanjem da će međunarodna zajednica pružiti finansijsku, tehničku, moralnu i drugu pomoć, a da će lideri u regionu ispuniti svoje obaveze”, naveo je Yee i dodao da bi obje strane trebalo da ispune data obećanja.

Mediji iz Srbije javljajuju da će Yee ipak promjeniti svoju poziciju u američkoj diplomatiji. Naime, prema više izvora očekuje se da će ovaj iskusni i istaknuti američki diplomata biti naredni američki ambasador u Skoplju.

 

NV

Na vrh