Hoyt Yee kod Novalića: Razgovarali o akcizama i telekomima

19. Sep 2017. | 18:40 | NV
foto(10)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brianom Hoytom Yeeom.

Novalić je upoznao Yeea o provođenju mjera iz Reformske agende koje su stalno u fokusu djelovanja Vlade FBiH. Obzirom da su, prema riječima federalnog premijera, ekonomski rast i povećanje broja zaposlenih rezultat do sada provedenih reformi, Federalna vlada će do kraja mandata nastojati da provodi ostale mjere iz Agende. Prioriteti budućeg djelovanja su utvrđivanje reformskih i socijalnih zakona, te podrška programima ekonomskog razvoja.

Razgovarano je i o izmjenama Zakona o akcizama. Premijer Novalić je, govoreći o ovom zakonu, istaknuo da je to jedan od glavnih izvora finansiranja velikih infrastrukturnih projekata. Obostrano je konstatovano da bi usvajanje ovog zakona bilo poticaj daljem ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

Uz ekonomski rast, premijer Novalić je istaknuo da će federalna vlada i dalje biti usmjerena na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Sagovornici su razgovarali i o dubinskoj analizi stanja (due diligence) u BH Telecomu i HT Eronetu. Ovom analizom bi bila procijenjena stvarna vrijednost ovih kompanija i određeni pravci koji bi trebale slijediti u daljem poslovanju.

 

NV / NAP

Na vrh