Hoyt Yee: Nema potrebe za Daytonom 2

4. Jan 2018. | 18:18 | NV
yee

Prvi čovjek američkog State Departmenta za Jugoistočnu Evropu Hoyt Brian Yee u intervjuu za N1 govorio je o političkim prilikama na Balkana, BiH, te famoznom Daytonu 2.

“Prije svega želim reći da vjerujemo da u ovoj regiji postoje brojne mogućnosti ove godine. Prošle je godine došlo do pozitivnih pomaka na kojima treba graditi. Crna Gora se pridružila NATO-u, u Makedoniji je došla proreformska i multietnička vlada, tu su razgovori Kosova i Srbije o napretku odnosa. Vidimo mogućnosti u BiH, očekuju nas izbori ove godine, postoji potreba da se BiH pozabavi reformom izbornog zakona, mislim da bi fokus trebao biti na postizanju dogovora kako bi se u 2018. održali učinkoviti izbori. Mislimo da sada nema potrebe za “Daytonom 2″, ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU”, kazao je Yee.

Na pitanje novinara “postoji li zabrinutost SAD-a zbog povezanosti nekih dijelova BiH s ISIL-om”, Yee je odgovorio da nijedna zemlja nije imuna na takve pojave.

“Nažalost u cijeloj regiji, ne samo u BiH, u cijeloj Europi postoji prijetnja terorizma. Nijedna zemlja nije imuna. Jedno od naših nastojanja, zajedno s Republikom Hrvatskom i drugim partnerima u regiji, je da BiH stvori snažne institucije za borbu protiv terorizma. U prošlosti je bilo niz boraca koji su iz BiH putovali na Bliski istok, taj se broj smanjio, ali to ne znači da je nestao mogući izvor terorizma. Mislim da uz slabe institucije, uz puno mladih nezaposlenih uvijek postoji ta prijetnja. Stoga moramo pomoći zemlji da provede potrebne reforme. Tu su pravosudne institucije koje se moraju moći boriti protiv korupcije, to je nešto što je rak rana u BiH”, istakao je Yee.

On je komentarisao i stanje ljudskih prava i slobode medija u regionu.

“Mislim da smo u globalnom smislu prošle godine vidjeli neke izazove za slobodu medija, to je važno pitanje za sve zemlje koje žele ojačati svoje demokratske standarde, ali i razvoj. Rex Tillerson je rekao da zemlje koje imaju snažne individualne slobode i slobodne medije su zemlje koje su stabilnije i prosperitetnije. Mi zaista vjerujemo u to. Thomas Jefferson rekao je da kada svi mogu čitati, kada su mediji slobodni, svi smo sigurni. Slobodni mediji su ključni za snažne demokratije.”

 

NV / NAP

Na vrh