Hoyt Yee podnio ostavku, dolazi na Balkan?

9. Jan 2018. | 19:01 | NV
yee

Specijalist za Balkan američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako zovu Briana Hoyta Yeea, mogao bi preuzeti ambasadorsku dužnost u nekoj od zemalja Balkana, kalkuliraju mediji, prenosi NAP.

Brian Hoyt Yee podnio je ostavku na mjesto pomoćnika zamjenika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, potvrđeno je Al Jazeeri u State Departmentu.

U odgovoru je navedeno kako je Hoyt Yee o napuštanju sadašnje dužnosti obavijestio kolege u američkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Na toj poziciji bio je od 2013. godine.

Kao njegov nasljednik neslužbeno se spominje nekadašnji šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore.

U javnosti se spekulira da bi Hoyt Yee mogao preuzeti dužnost veleposlanika SAD-a u jednoj od država zapadnog Balkana.

 

Umjesto u Skoplje, dolazi u Sarajevo?

Beogradski Blic objavio je da bi, umjesto u Skoplju, što je bilo ranije najavljivano, mogao preuzeti dužnost američkog ambasadora u Sarajevu.

Novinarima beogradskog dnevnika takvu su informaciju potvrdili neimenovani diplomatski krugovi u Beogradu, no ogradili su se kako je riječ o glasinama, koje “već neko vrijeme kruže i među američkim i makedonskim diplomatskim krugovima”.

Prije dužnosti pomoćnika zamjenika državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, Hoyt Yee je obnašao visoke diplomatske dužnosti u Hrvatskoj, i to u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

 

Hoyt Yee: SAD ostaje na Balkanu

U međuvremenu je Hoyt Yee izjavio kako SAD namjerava i dalje ostati prisutan na Balkanu i biti važan partner.

“Cilj više američkih administracija bio je rad na jačanju demokratskih institucija i provedbi reformi neophodnih za euroatlantske integracije. To ostaje naš prioritet”, istakao je Hoyt Yee u intervjuu za podgoričke Vijesti.

Prema njegovim riječima, Amerika to planira uraditi jačanjem vladavine prava, borbe protiv korupcije i osiguranje da vlade budu transparentne i odgovorne.

Na pitanje što će Washington uraditi kako bi spriječio “druge igrače”, poput Rusije, Kine ili Turske da vrše utjecaj na Balkan “u vakuumu koji je nastao dok su se EU i SAD bavile sobom”, odgovorio je kako “nije točno da SAD i EU ignoriraju Balkan, nego su čak i intenzivirali podršku sigurnosti, stabilnosti i gospodarskom razvoju regije”.

 

‘Maligni’ uticaj Rusije

“Ipak, vlade u regiji moraju po strani ostaviti politikanstvo i bolje iskoristiti prednosti pomoći i mogućnosti koje im pružaju medunarodni partneri”, smatra Hoyt Yee.

Vjeruje da budućnost regije leži na Zapadu, ali i poručuje da se vlade “moraju oduprijeti lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana”.

“Rusija je, na primjer, pokazala spremnost da se miješa u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi opskrbu energijom kao političko oružje i slabi povjerenje u demokraciju i slobodno tržište. Nastavit ćemo pomagati našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni utjecaj”, poručio je.

 

Dodik protiv Yeeija

Direktni i precizni zahtjevi američkog diplomate posebno smetaju predsjedniku manjeg bh. entiteta Miloradu Dodiku.

Dodik je nedavno izjavio kako je on “olupina bivše američke administracije koji vodi antisrpsku politiku”.

Sa druge strane, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ovoga važnog američkog diplomatu vidi drugačije.

On je za Kurir izjavio da je Yee surovi profesionalac, što prije svega poštuje.

“Ne mislim da bilo kome čita lekcije. On govori ono što on misli, mi govorimo ono što mi mislimo. To je to”, izjavio je predsjednik Srbije i dodao da ono što radi Yee “je uvijek stav State Departmenta. Da je to njegov lični stav, neko bi ga demantovao ili bi ga smijenio. Niko ga nije ni demantovao ni smijenio. Yee je surovi profesionalac, ja to poštujem. On ima svoje stavove. Iznosi ih na hladan i pristojan način. Naše odgovore mu saopštimo također na pristojan način, ali emotivnije. Radi se o našoj zemlji. On kada govori o Srbiji, ne priča o svojoj zemlji. Ali mi kada govorimo o Srbiji, pričamo o svojoj zemlji. Logično je da nismo hladni.”

 

NV

Na vrh