Hrvati u BiH danas zavise od odluka nevladine organizacije

20. May 2017. | 12:27 | NV
hrvatski-narodni-sabor

Hrvatski politički predstavnici u Bosni i Hercegovini iz dana u dan ponavljaju matricu o ugroženosti i majorizaciji Hrvata u BiH, piše Patria.

Međutim, nikako da hrvatskim biračima u BiH objasne kako je do toga došlo, iako, realno gledajući, situacija na terenu ne oslikava stvarno stanje onome što pričaju hrvatski politički predstavnici.

Čak i kad bi Čović, Ljubić, Karamatić i drugi hrvatski predstavnici u vlasti bili u pravu, potrebno je objasniti kako je do toga došlo.

Hrvati su sami sebe doveli u nezavidan položaj onoga trenutka kad su pristali da im sve odluke donosi nevladina organizacija – HNS (Hrvatski narodni sabor).

HNS je nastao 2000. godine u Novom Travniku kao, kako su naveli, odgovor na kršenje izbornih prava Hrvata, a prestao je s radom dvije godine kasnije, odnosno čim se HDZ vratio u vlast.

Devet godina HNS nije funkcionisao, a rad je obnovio 2011. godine, odnosno onog trenutka kada je HDZ završio u opoziciji, što pokazuje da je temeljno opredjeljenje HNS-a borba za ciljeve HDZ-a, a ne za prava Hrvata.

Hrvatski narod od zasjedanja i odluka koje se donose na zasjedanjima HNS-a nema nikakve koristi, jer nije nikakva tajna da Hrvati u BiH danas najteže žive u onim sredinama u kojima već 25 godina vedre i oblače kadrovi HDZ-a, te da upravo iz tih sredina i odlazi najveći broj građana BiH u zapadne zemlje.

Šta je onda svrha HNS-a i čemu ta nevladina organizacija služi?

HNS ima samo dvije zadaće:

– Da se iza odluka HNS-a sakriju sve pogrešne odluke HDZ-a i Dragana Čovića

– Da se kroz rad HNS-a onemogući djelovanje svih drugih političkih stranaka sa hrvatskim predznakom, odnosno da se sve podrede isključivo HDZ-u.

Hrvati su do obnavljanja rada HNS-a 2011. godine imali priliku glasati za desetak stranaka, od kojih je njih četiri, pet moglo računati na prelazak izbornog praga i učešće u vlasti, dok danas osim HDZ-a niko nije u poziciji sa sigurnošću računati na učešće u vlasti, pa ni HDZ 1990.

Iako se hrvatski politički predstavnici svakodnevno pozivaju na odluke HNS-a, one danas nemaju nikakvu političku težinu, jer odluke HNS-a nemaju nikakvo ustavno uporište.

HNS kao nevladina organizacija, onog trenutka kada Dragan Čović i HDZ ostvare svoj jedini cilj – preuzimanje svih „hrvatskih“ pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH – prestat će potpuno s radom ili će se pretvoriti u neku vrstu lovačkog doma gdje će se skupljati oni koji nemaju nikakvih drugih obaveza kako bi uz neki prigodan roštilj ubili slobodno vrijeme i dosadu.

 

NV / NAP

Na vrh