Hrvati u čudu – ostaju bez struje

Hrvatskoj će za pet godina nedostajati energija za pokretanje proizvodnje, a gradnja novih kapaciteta nije daleko odmakla, upozorili su stručnjaci

26. May 2015. | 21:33 | S.M
41371


"Zbog novih normi, odnosno graničnih vrijednosti emisija štetnih gasova, s prvim danom 2018. s radom moraju da prestanu TE Sisak i Rijeka, Plomin 1, TE-TO Osijek i još neki, manji – ugasiće se ukupno 1.200 MW", izjavio je energetičar Marijan Kalea.

On se zapitao kako će i s kojim novcem Hrvatska nadoknaditi uvozom domaću izgubljenu proizvodnju.

Do 2020. godine iz pogona mora da izađe čak 1.200 MW snage instalirane u starim elektranama, pri čemu Hrvatska elektroprivreda (HEP) ukupno raspolaže s 3.654 MW kapaciteta, piše riječki Novi list.

Pri tome, u narednih pet godina će, s privrednim oporavkom, da raste i potražnja za energijom, pa računice kažu da će Hrvatskoj da nedostaje ukupno oko 2.000 MW proizvodnih kapaciteta.

List dodaje da pregovori HEP-a i japanskog Marubenija o gradnji Plomina C kasne i da neće biti ovjekoviječeni ugovorom prije jeseni, zatim da je gradnja HE Ombla kod Dubrovnika "na nikad dužem štapu", investicija termoelektrane na gas u Osijeku je također u povojima a termoelektrani na ugalj u Pločama su se usprotivili građani.

Stručnjaci ističu da sve zajedno, čak i ako se realizuje na vrijeme – neće biti dovoljno da nadoknadi 1.200 MW struje iz elektrana koje u narednih pet godina moraju da prestanu s radom, plus još oko 1.000 MW, koliko će novih kapaciteta biti potrebno na račun povećane potrošnje.

Na vrh