Hrvatska odlučila: Kupujemo izraelske borbene avione

28. Mar 2018. | 07:59 | NV
f-16

Vijeće za odbranu Republike Hrvatske je na sinoćnjoj sjednici prihvatilo ponudu Izraela kao najpovoljniju za nabavku višenamjenskog borbenog aviona i dalo preporuku vladi za donošenje odluke, javljaju hrvatski mediji.

Sjednicu su sazvali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, a glavna tema bila je nabavka vojnih aviona.

Na sjednici je Vijeće za odbranu, u skladu s izlaganjem Stručnog tima, prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda države Izrael, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

“Prihvatili smo prijedlog o najpovoljnijoj ponudi. Odluka je donešena jednoglasno. Doista smo razmotrili sve predstavljene elemente. Od finansijskih aspekata do potreba Hrvatske, vodili smo računa o našim potrebama i mogućnostima i razvoju i stanju u Hrvatskoj”, rekla je nakon sjednice Kolinda Grabar Kitarović.

Odluku je komentarisao i premijer Andrej Plenković.

“Vrlo smo detaljno proteklih mjeseci analizirali sve aspekte i smatram da je ovaj odabir plod jedne odgovorne procedure i da je ovo odluka za jačanje hrvatskih oružanih snaga i stvaranja novih sposobnosti hrvatskog zrakoplovstva”, rekao je nakon objave odluke.

Još krajem januara Jerusalem Post i Times of Israel su objavili kako su se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković dogovorili da će Hrvatska od Izraela kupiti borbene avione F-16 u vrijednosti od 500 miliona američkih dolara.

 

NV / foto f-16.net

Na vrh