Hrvatska: Počela kampanja za šeste predsjedničke izbore

U ponoć je i službeno počela promidžba za šeste predsjedničke izbore od hrvatske neovisnosti, raspisane za nedjelju, 28. prosinca

9. Dec 2014. | 10:27 | Novo vrijeme
32956

Promidžba će trajati 18 dana, dakle do 26. prosinca kada počinje izborna šutnja.

Vrijeme je to u kojem će četvero kandidata za predsjednika odnosno predsjednicu Hrvatske i službeno biračima predstavljati i tumačiti svoje izborne programe. To su Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid). 

Državno izborno povjerenstvo u predsjedničke izbore ulazi sa širim ovlastima u pogledu nadzora financiranja. Za razliku od prijašnjih izbora, sada ima mogućnost u realnom vremenu pratiti donacije koje dolaze na račune kandidata, gdje se odlijevaju i na koje troškove.

Osam milijuna kuna iznos je koji svaki kandidat odnosno kandidatkinja
može potrošiti na promidžbu. 

Kandidati promidžbu mogu financirati iz donacija i vlastitih sredstava. Donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka promidžbe, dakle do ponoći 26. prosinca.

Pravne osobe mogu kandidatu donirati najviše 200 tisuća kuna, fizičke, a to su građani i obrtnici, najviše 30 tisuća kuna. Donacije mogu biti novčane, robne te u vidu usluge. Volonterski rad ne smatra se donacijom. 

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh