Hrvatska predsjednica u Argentini izazvala skandal: Ustaške zločince opisala kao borce za slobodu

15. Mar 2018. | 07:59 | Haris Ljevo
kitarovic(2)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u desetodnevnoj posjeti zemljama Južne Amerike gdje će obići Argentinu, Čile i Brazil, a već tokom posjete Argentini izazvala je žestoke kritike hrvatske i međunarodne javnosti.

U glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu hrvatska predsjednica se sastala s Hrvatima koji žive u toj zemlji.

– Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine. Tih vremena i brojnih zaslužnih pojedinaca i žrtava sjećaju se i mnogi te im dugujemo zahvalnost što su živim čuvali i sačuvali duh vjere u slobodnu i samostalnu hrvatsku državu – kazala je Grabar-Kitarović u Buenos Airesu.

Njena izjava izazvala je žestoku reakciju Centra Simon Wiesenthal, iz kojeg su poručili kako su takve izjave neprimjerene, jer su se među tim Hrvatima, koji su našli utočište u Argentini, nalazili i jedni od najvećih zločinaca 20. stoljeća među kojima su šef nacističke tvorevine u Hrvatskoj Ante Pavelić, šef ustaške tajne policije Eugen Dido Kvaternik i upravitelj koncentracionog logora Jasenovac Dinko Šakić.

– Izjave predsjednice Grabar-Kitarović ispiru neke od najgorih ratnih zločinaca Drugog svjetskog rata. Pitanje je samo izviru li njezine izjave iz divljenja prema ubicama iz reda ustaša ili neznanja o njihovom postratnom bijegu – kazao je lovac na naciste Efraim Zuroff, direktor istočnoevropskih poslova Centra Simon Wiesenthal.

Argentinski novinar Uki Goni proveo je istraživanje o skrivanju brojnih nacističkih i fašističkih zločinaca u Argentini nakon Drugog svjetskog rata o čemu je objavio knjigu „Prava Odessa; krijumčareći naciste u Peronovu Argentinu“. U knjizi se navodi najmanje 100 visokih dužnosnika ustaškog režima koji su našli utočište u Argentini nakon poraza NDH.

Reagovao je i SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar branitelja Hrvatske Predrag Matić, koji je hrvatsku predsjednicu nazvao „hodajućim skandalom“. Matić je u Saboru izjavio kako je njega sramota takve predsjednice.

– Već je pomalo apsurdno komentarisati njene poteze. To je hodajući skandal koji gdje god se pojavi ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi – kaže Matić.

Matić je usput spomenuo i neke od ranijih izjava hrvatske predsjednice u kojima je sramotila i sebe i zemlju koju predstavlja.

– Sjetimo se u Vukovaru kad je vidjela moćni Dunav, rekla je da će proći puno vode dok postanemo sa Srbima prijatelji, pa je tri dana kasnije ugostila Vučića. Sjetimo se što je govorila o fašizmu, antifašizmu, a kad je došla u Argentinu onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio BiH i Srbije, izjavila tako nešto za što bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena ili bi završila u zatvoru. Sjetimo se Lisinskog kada je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele, da živimo u “free country.” Mene je sramota što nam je to predsjednica – poručio je Matić.

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je kako su izjave hrvatske predsjednice nečuvene, jer ona govori protiv Ustava svoje zemlje.

– To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je, takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju – kazala je Vesna Pusić.

Pusić se pita podržava li hrvatska predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav.

– To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, ko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu. Ako znamo da je Izrael uhvatio Adolfa Eichmanna u Argentini, da su tamo masovno nacisti i različiti njihovi saradnici u različitim evropskim zemljama bježali, onda je to u prvom redu stravično uvredljivo za Nijemce jer se to ne može odnositi na Nijemce nego na naciste i neke od ljudi koji su bili vodeći u provođenju eksterminacije holokausta. Podržava li ona naciste i napad na hrvatski Ustav? – pita se Vesna Pusić.

Šef Kluba SDP-a u hrvatskom Saboru Arsen Bauk kazao je kako ima strah od svake njene međunarodne posjete, jer se nikad ne zna šta može reći.

– Nakon Drugog svjetskog rata mnogi Nijemci su u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje. U te se Nijemce ubraja i Adolf Eichmann, Josef Mengele i mnogi drugi istaknuti i manje znani borci za prostor slobode u kojemu mogu svjedočiti svoje domoljublje. Da je to izjavila Angela Merkel, u Njemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Njemačku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu. Kad nešto slično izgovori hrvatska predsjednica, onda je reakcija u Hrvatskoj – ima je, ali je nešto manja. Zato ona to i može izgovoriti – ironično je komentarisao njene izjave Arsen Bauk.

Bauk je naglasio kako su “svjedočenje slobode i domoljublja“ u Argentini imali i “Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije”.

Iako se očekivala reakcija vladajućeg HDZ-a, nje za sada nema. Šutnja najjače stranke u Hrvatskoj, iz koje dolazi i predsjednica Grabar-Kitarović, možda pokazuje koliko je tačna narodna poslovica da je šutnja znak odobravanja.

 

NV / NAP

Na vrh