Hrvatska stranka BiH: Diskriminirajući radni materijal CIK-a o izboru delegata je krivično djelo

26. Feb 2018. | 07:59 | NV
skopljakovic(11)

Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine pozvala je nadležne institucije da istraže, kako su naveli, skandalozni slučaj kruženja “radnoga materijala” u Centralnoj izbornoj komisiji koji je  uznemirio javnost i utvrde eventualnu odgovornost osoba iz CIK-a.

“Izvan svake je sumnje da je kazneno djelo već i priprema odluke CIK-a BiH kojom bi se, suprotno odredbama Amandmana 34. na Ustav FBiH uskratilo pravo i mogućnost izbora pripadnika konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH”, naveli su iz HS BiH.

Mediji su objavili dokument iz kojeg se vidi da će jedna od tema sljedeće sjednice CIK-a, biti i pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Prema predloženim materijalima, koji trebaju doći na sjednicu CIK-a, su i oni po kojem bi se u budućem sazivu Doma naroda PFBiH nalazi samo Hrvati iz Hercegovine, ali ne i Hrvati iz Sarajevskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona i Tuzlanskog kantona. Iz nekih kantona, poput Hercegovačkog ili Zapadnohercegovačkog kantona ne bi bilo bošnjačkih delegata u Domu naroda PFBiH.

Iz građanskih političkih stranaka takve prijedloge su ocijenili kao nedopustivim, jer dovode do novih etničkih podjela u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, ocijenjeno je da bi takav izborni zakon donio koristi samo HDZ- BiH, dok bi stotine Hrvata iz Bosne diskriminirao.

Iz Hrvatske stranke BiH navode da i pripremljena odluka sama po sebi je narušavanje ustavnopravnoga poretka FBiH i predstavlja ozbiljnu povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina zajamčenu Ustavom FBiH i međunarodnim konvencijama koje su na pravnoj snazi u BiH. Iz HS-a BiH podsjećaju da je javnost uznemirena te da je potrebna brza istraga nadležnih tijela kako bi se sve sumnje otklonile i utvrdila odgovornost.

“Pitamo se zašto se ne oglašavaju hrvatski članovi CIK-a Vlado Rogić i Stjepan Mikić jer skandalozni ‘radni materijal’ prijeti narušavanju ustavnih i ljudskih prava i Hrvata u BiH, a poglavito u nekim područjima naše zemlje”, reagirali su iz Hrvatske stranke BiH.

 

NV / NAP

Na vrh