Hrvatska stranka BiH: Dodikova Rezolucija o vojnoj neutralnosti ne može biti obavezujuća

7. Oct 2017. | 17:57 | NV
skopljakovic1

Za Hrvatska stranku BiH je apsolutno neprihvatljiv dio “Rezolucije o zaštiti ustavnoga poretka“ u kojem se predlaže vojna neutralnost entiteta Republike Srpske, izjavili su iz te stranke, nakon što je najavljeno da će Narodna škuptina bh. entiteta Republika Srpska razmatrati Prijedlog Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS na sjednici 17. oktobra.

Prijedlog Rezolucije su pripremili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K-a.

Iako Rezolucija sama po sebi ne predstavlja obvezujući pravni akt, Hrvatska stranka BiH upozorava kako se u BiH ne može ničim, pa niti tom Rezolucijom, proglašavati vojna neutralnost jednoga eniteta, niti se može takva pozicija provjeravati ili donositi na entitetskom referendumu.

“Pitanje euroatlanstkih integracija je jedno od krucijalnih, strateških, pitanja za sve narode i građane u BiH i o njemu odluke mogu donositi samo državne institucije, a eventulano izjašnjavanje na referendumu je moguće samo na cijelom teritoriju BiH i opet u organizaciji državnih institucija“, ističu iz HS BiH.

Iz ove strane posjećaju da je 2005. godine Parlamentarna skupština BiH, dakle i zastupnici iz RS, usvojila potrebne zakone o ulasku, kako su istakli “naše zemlje u NATO savez“.

“Provedba Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka koju predlaže SNSD se ne može nasilno nametnuti kao obveza, i s toga ne može biti zakonski sankcionirana, kako se prijeti u jednom dijelu te Rezolucije. Politički je neuravnotežen, pa i tragikomičan, dio Rezolucije u kojem se navodi kako će eventualnim usvajanjem Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS u Narodnoj skupštini tog entiteta, svi prethodno usvojeni akti Narodne skupštine RS a koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima  prestati važiti“, zaključuju i HS BiH.

Iz Hrvatske stranke BiH, na čijem je čelu Božo Skopljaković, pozvali su sve hrvatske zastupnike i vijećnike u Narodnoj skupštini RS da ignoriraju Rezoluciju o vojnoj neutralnosti jer je to, navode, državno, a ne entitetsko pitanje, prenosi agencija Patria.

 

NV / NAP

Na vrh