Hrvatska stranka BiH i HDZ 1990 razgovarali o mogućoj saradnji na narednim izborima

20. Jan 2018. | 18:48 | NV
travnik(5)

Delegacije kantonalnih organizacija HDZ 1990 i Hrvatske stranke  za Srednju Bosnu, razgovarali su u Travniku o  političkim porukama koje je tokom nedavne posjete Srednjoj Bosni poslala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović kao i modalitetima predizborne saradnje dvije stranke u srednjoj Bosni ali i na drugim područjima.

“Predsjednici kantonalnih organizacija HDZ  1990 i  Hrvatska stranke Anto Bilić i Ivica Bilić su ocijenili kako je  posjeta hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović Križančevom selu i Ahmićima još jednom demonstrirala gestu uvažavanja svih žrtava ali i poruku mira i ohrabrenja, prije svega Hrvatima i Bošnjacima na ovom osjetljivom području da odvažno i bez kompleksa zajednički i pošteno grade svoju zajedničku budućnost i na tom će sudbonosom putu očigledno imati i podršku vrha Republike Hrvatske.

Za hrvatske političke čelnike iz Srednje Bosne, a želimo vjerovati i za sve druge dobronamjerne ljude, je od strateškoga nacionalnoga značenja i veoma glasna i jasna poruka predsjednice RH da Hrvatska podržava jednakopravnost Hrvata na cijelom području BiH. Ta je poruka nedvojbeno odaslana HDZ-u BiH koji se odavno odrekao Hrvata u RS ali i u nekim područjima u FBiH gdje je naš narod brojčano u manjini.

U HDZ 1990 i Hrvatskoj stranci ipak žale što je kreator protokola posjete predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović izostavio i predstavnike tih stranaka i ugledne intelektulace koji bi zasigurno imali itekako što kazati o devijantom ponašanju najjače hrvatske stranke u BiH i grubim političkim promašajima i manipulacijama na štetu Hrvata u Srednjoj Bosni i RS.

Delegacije KO HDZ 1990 i Hrvatske stranke BIH su izrazili spremnost na blisku i korektnu saradnju dviju stranaka na području Srednje Bosne pred parlamentarne izbore u oktobru ove godine.

U sljedećm razdoblju će dvije stranke razraditi modele toga eventulanoga partnerstva i najvažnija politička pitanja  koja su im programski podudarna i koja će u kampanji kao rješenja ponuditi biračima”, navodi se u saopćenju HS BiH.

 

NV / NAP

Na vrh