Hrvatska zastupnica Marijana Petir tvrdi da se novcem iz islamskih zemalja radikaliziraju Bošnjaci

23. Mar 2018. | 23:04 | NV
PETIR

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir smatra kako je od izuzetne važnosti da BiH ostane u fokusu EU kako bi se pomoglo napretku zemlje, zadržala cjelovitost i osigurala funkcionalnost države.

Na zajedničkom sastanku Pododbora za Sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu jučer se raspravljalo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Zastupnica Petir se tokom tog sastanka založila za osiguranje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, smatrajući upravo “jednakopravnost svih konstitutivnih naroda temeljem i preduvjetom sigurnosti, ali i budućnosti BiH.”

Petir je rekala da izražava zabrinutost s trenutnom situacijom u BiH. Optužila je da uz granicu s Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se, kako je rekla, “vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH”.

Zastupnica Petir upitala je predstavnika Europske komisije prati li se dotok novca koji u BiH dolazi iz Saudijske Arabije, Turske i drugih islamskih zemalja. Rekla je da te zemlje “očigledno novac šalju u BiH s ciljem radikaliziracije postojećeg stanovništva što onda dovodi do mogućih novih sigurnosnih prijetnji.”

“Poznato je da stiže novac iz zemalja koje su prijateljski orijentirane prema BiH, ali čini se da se taj novac koristi u pogrešne svrhe, pa se primjerice stipendiranje uvjetuje time da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a muškarci moraju pustiti bradu i ići na klanjanje inače neće dobiti stipendije”, rekla je Petir.

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu tvrdi da se novcem koji je došao izvan u BiH finansira izgradnja cijelog jednog novog grada u BiH, a koji je, tvrdi, „zapravo resort u kojemu živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafisti.“

“Moj dojam je da ti militantni selefisti u stvari kradu identitet građanima BiH, prije svega muslimana”, rekla je Petir navodeći kako se na području BiH uvijek živjelo u suživotu i toleranciji, a danas se promiču neke druge vrijednosti.

Zamjenik voditelja odjela u Glavnoj upravi za susjedsku politiku u Europskoj komisiji Georg Ziegler i potpukovnik i vojni pomoćnik savezničkih snaga NATO-a za Europu Nicholas Chalons odgovorili su zastupnici Petir kako i Europska komisija i NATO savez pokušavaju pratiti tokom novca, no problem je u dostupnosti podataka koje prikupljaju obavještajne službe. Chalons je istaknuo i kako je u tom smislu potrebno povećati kontrolu kada je riječ o nezakonitoj nabavi oružja, a govorio je i o velikom nerazmjeru u naoružavanju vojnih i policijskih službenika u BiH. Rekao je kako ga posebno zabrinjava situacija u Republici Srpskoj u kojoj svaki policajac ima automatsko oružje, dok u zemljama Europske unije jedna automatska puška dolazi na sedamnaest do osamnaest policijskih službenika.

“BiH na razini države mora registrirati svo oružje. Do sad je registrirano oko 50 %, a od tog niti jedno na području Republike Srpske”, rekao je Chalons.

Marijana Petir je izazvala pažnju javnosti kada se na svom Facebook profilu prošle godine pohvalila slikom s Dariom Kordićem poručivši da “se osjeća blagoslovljeno”.

Kordić je za zločin u bošnjačkom selu Ahmići kod Viteza osuđen na 25 godina zatvora, ali je nakon dvije trećine odslužene kazne pušten na slobodu. U Ahmićima je ubijeno 116 bošnjačkih civila, među njima 11 djece, uključujući i tromjesečnu bebu.

 

NV / NAP

Na vrh