Humanitarni konvoj ušao u Istočnu Ghoutu

15. Mar 2018. | 13:28 | NV
Syrian-Army-al-Midan-Damascus-696x471

Konvoj pomoći u hrani stigao je danas u Istočnu Ghoutu, pobunjeničku enklavu kod Damaska, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta, javlja Beta.

“Konvoj je ušao u Istočnu Ghoutu i kreće se ka Dumi”, glavnom gradu enklave, izjavio je portparol MKCK-a Pavel Križek. Konvoj se sastoji od 25 kamiona hrane za 26.100 ljudi.

Sirija danas ulazi u osmu godinu sukoba s nastavkom borbe u Istočnoj Ghouti i Afrinu, kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije kod granice s Turskom te u Idlibu gdje se sukobljavaju pobunjeničke snage i Al Qaida, koji su donedavno bile saveznici u borbi protiv službenog Damaska.

U toj zemlji je poginulo više od 350.000 ljudi, mada postoje procjene da je broj nastradalih i veći. Gotovo polovina stanovništva u jednom trenutku rata je bila interno raseljena (u većem dijelu na teritoriji pod kontrolom vlade u Damasku), a milioni širom svijeta, posebno u Libanu, Turskoj i Evropskoj uniji.

Pored sukobljenih vlasti i pobunjenika, u Siriji još uvijek djeluju Al Qaida i ISIL te različite milicije i pokreti te vojske nekoliko država, uključujući vojske Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Turske, Irana…

Uporedo sa borbama na terenu odvijaju se i diplomatske aktivnosti na više kolosijeka, a koje su pokrenuli različiti akteri.

 

NV

Na vrh