Humanost učenika OŠ “Zajko Delić”: Uspješan bazar, novac sakupljen za djecu dijabetičare

30. Dec 2017. | 15:08 | NV
djeca5(2)

U Osnovnoj školi “Zajko Delić” u vogošćanskom naselju Kobilja Glava održan je humanitarni bazar, koji organiziralo Vijeće roditelja u saradnji sa učenicima i školom.

Cilj ovog bazara bio je prikupljanje novčanih sredstava za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Samo u Kantonu Sarajevo ima oko 300 djece oboljele od dijabetesa.

Na bazaru su bili prisutni članovi Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo. Oni su upoznavali prisutne posjetioce sa problemom dijabetesa, dijelili su promotivne materijale, mjerili nivo šećera u krvi…

Lajla Čardaković učenica sedmog razreda istakla je da je dijabetes bolest koja se sve više širi među djecom, pa čak i bebe obolijevaju od dijabetesa. Stres, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost glavni su riziko-faktori koji uzrokuju pojavu dijabetesa.

U okviru bazara u prostorijama škole organizovana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Bazar su svojim prisustvom uveličali Neno Murić, Muhamed Bikić i bivši fudbalski reprezentativac Džemal Berberović.

 

NV / NAP

Na vrh