Hvalili se da avioni Air Asie ne mogu nestati a onda im de dogodilo upravo to

AirAsia prije nekoliko se mjeseci hvalila kako su njegovi piloti tako dobro obučeni da nikada ne bi izgubili avion. Tu su informaciju objavili uoči nestanka aviona njihovog konkurenta Malaysia Airlines MH370, u martu

29. Dec 2014. | 20:00 | S.M
34057


Nakon što je i avion AirAsia nestao prošle sedmice bili su primorani objaviti ispriku i povući časopis u kojem su napisali kako su njihovi piloti toliko dobro obučeni da s njima avion nikada ne bi mogao nestati, piše Daily Mail.

Članak je izazvao ljutnju na društvenim mrežama u aprilu, nakon što je putnik AirAsia objavio fotografiju teksta na Twitteru. Mnogi su ovog azijskog avioprijevoznika optužili da se rugaju tragediji Malasyia Airlinesa.

"Treninzi pilota AirAsia su konstantni i veoma detaljni. Ostanite uvjereni da je vaš kapetan dobro pripremljen kako bi osigurao da se avion u kojem letite nikada ne izgubi", stoji u promotivnom članku.

Izvršni predsjednik kompanije Kamarudin Meranun izrazio je duboko žaljenje i kajanje, tvrdeći da je članak izdan prije nego je nestao MH370, 8. marta. Dodao je kako je članak bio pripremljen puno prije i da ga je napisao umirovljeni pilot koji je radio za AirAsia i Malaysia Airlines.

"Žao mi je što je ovaj članak objavljen u neprimjerenom trenutku", kazao je Meranun. Kamarudin rekao je da će biti provedena disciplinska akcija protiv urednika magazina.

U nedjelju im se, na žalost, dogodilo upravo ono čime su se hvalili da im se nikako ne može dogoditi – nestao im je avion u kojem je bilo više od 162 ljudi.

Još nema nikakvih spoznaja o sudbini 162 putnika aviona indonezijske tvrtke AirAsije koji je u nedjelju nestao između Indonezije i Singapura, a čelnik Nacionalne agencije za potragu i spašavanje Bambang Soelistyo rekao je da nisu pronađeni dijelovi ni ostaci aviona.

Na temelju zadnjih radarskih koordinata, avion se vjerojatno srušio u ocean, rekao je Soelistyo. No istražitelji i lokalne vlasti koje tragaju za avionom otkrile su rano jutros vrlo slab signal, za koji se utvrdilo da dolazi iz osobnog odašiljača, a ne odašiljača za lociranje koji imaju svi avioni.

Ekipa istražitelja iz zraka je uočila je naftnu mrlju oko 105 nautičkih milja od otoka Belitunga, no još nije utvrđeno kako je ona nastala, rekao je glasnogovornik vojnih zračnih snaga Hadi Tjahjanto.

"Istražujemo je li riječ o gorivu iz aviona ili gorivu koje je iscurilo iz broda", dodao je Tjahjanto, prenosi Hina.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh