Hyundai dizajnerska čuda: Nagrade za četiri vozila i umjetničku instalaciju

Hyundai Motor osvojio je pet nagrada za dizajn “Good Design Awards”, te je kao takav prepoznat kao brend koji kontinuirano ulaže i razvija svoju dizajnersku filozofiju

25. Dec 2015. | 22:52 | D.R
52016


Hyundai je osvojio nagradu za hibridno vozilo Ioniq koje će biti premijerno predstavljeno naredne godine, novi Tucson, novu Elantru, te Santa Cruz konceptni model i umjetničku instalaciju “Sculpture in Motion”

“Peterostruka pobjeda na nagradama za dizajn ‘Good Design Awards’ osnažila je poziciju Hyundaija kao lidera u automobilskoj industriji kada je u pitanju dizajn, ne samo kod kovencionalnih vozila, nego i kod eko vozila, te ambicioznih dizajnerskih koncepta”, rekao jedan od glavnih ljudi u Hyundaijevom dizajnerskom centru, Buyung Lee.

Nagrade su dodijeljene od strane internacionalnog žirija koji se sastoji od dizajnera, arhitekata i kulturoloških vođa u New Yorku.

Ioniq je prepoznat po vodećoj aerodinamičnosti u klasi i uspješnim dizajnerskim detaljima. Svjetska premijera Ioniqa biće održana u januaru 2016. godine u Seulu. Novi Tucson usvojio je snažne proporcije i profil uglađenog i agilnog SUV vozila. Vozilo je duže, šire i ima šire međuosovinsko rastojanje od svog prethodnika, te tako prostraniju unutrašnjost i bolju udobnost. Svi dizajnerski dodaci čine Tucsona atletskom, snažnom i upadljivom pojavom na cesti. Također žiri je prepoznao dizajn nove Elantre koja je konstruisana na proslavljenom dizajnu njenog prethodnog modela, koji pokazuje snagu svih Hyundaijevih kompaktnih vozila zajedno. Nova Elantra pokazuje novi izgled eksterijera i naglašava jednostavne, ali i snažne linije koje se protežu dužinom vozila. Detalji na vozilu pokazuju moderan, sportski i unaprijeđeni stil.

Dalji komplimenti idu za koncept Santa Cruz koji je osvojio uspjeh za interpretaciju korisnosti velikog prostora za novu generaciju kupaca. Posljednje, ali ne manje važno, Hyundaijeva filozofija dizajna je realizovana na inovativan način putem umjetničke instalacije “Sculpture in Motion”. Forma ove skulpture izgleda kao stvarni val, te kao takav slavi slobodu fluidnih pokreta i asocira nas na vezu između pokreta i vozila, prirode i automobila.

Na vrh