I Arnaudija će uskoro biti vraćena Banja Luci

22. Apr 2017. | 16:42 | NV
arnaudija_dzamija_03

Poznato je da su prelijepe i nadaleko poznate banjalučke džamije Ferhadija i Arnaudija srušene u istoj noći 7. maja 1993. godine. Mnogi su smatrali da je to bio trenutak definitivnog pokušaja negiranja postojanja Bošnjaka ovog grada i pokušaj brisanja historije Banja Luke.

Ferhadija je obnovljena i zasijala je u punom sjaju pred svojim sugrađanima. Polaganje kamena temeljca za banjalučku džamiju Arnaudiju obavljeno je 22. aprila. Taj je datum izazvao polemike na društvenim mrežama. Naime bilo je nepoznato zašto se odredio baš 22. april a ne 7. maj kao trenutak početka obnove Arnaudije.

Senaid ef. Zajimović, direktor Vakufske direkcije za Patriju objašnjava:

“Datum 26. redžep je po Takvimu Islamske zajednice BiH označen kao Dan vakifa. Ove godine taj dan pada na 22. april. Iz tih razloga je određen datum svečanog polaganja kamena temeljca za džamiju Arnaudiju”, kaže Zajimović.

Rušenje Ferhadije i Arnaudije su opisali mnogi svjetski poznati novinari. Slavni publicista Norman Cigar je svjedočio: „Stanovnici pretežno srpskog kvarta u blizini džamija, bili su pozvani na sastanak od zvaničnika vladajuće stranke u taj četvrtak i tamo im je naređeno da budu u kućama poslije 18 sati, zbog mogućih neprijatnih događaja… Uniformisane snage bezbjednosti blokirale su susjedstvo, a onda su stigla dva kamiona sa više od tri hiljade funti eksploziva (jedna funta 0,45 kg), koji je aktiviran u džamijama daljinskim komandama“, zabilježio je Norman Cigar.

Reakcije nakon rušenja je kao svoje svjedočanstvo sa lica mjesta prenio poznati američki novinar Piter Maass: „Nakon eksplozija, muslimanski uglednici su preklinjali srpske vlasti da im dozvole da zaštite i sačuvaju bar ruševine. Možda bi mogle, kad dođu bolja vremena, biti upotrebljene u ponovnoj izgradnji džamija, kao simbolična veza sa prošlošću. Ne, uzvratile su vlasti, ne možete zadržati ruševine. Kasnije su te vlasti uhapsile UN-ovce koji su pokušali da spase bar nešto. Kamenje je potom kamionima prebačeno na tajnu deponiju smeća“, zapisao je ovu neobičnu historiju slavni Piter Maass.

Nastavio je nešto kasnije pokojni novinar Željko Kopanja. Kamenje je bačeno na banjalučku deponiju u Ramićima, a onda su neki Banjalučani sklanjali i brižno čuvali ovo kamenje historije njihovog grada. O tim detaljima svjedočio je pokojni Kopanja.

Nakon obnovljene Ferhadije i svečano otvaranje džamije Arnaudije će se obaviti 7. maja na dan njenog rušenja. Što je opet ponovljeni simboličan čin. Uostalom i Dan džamija je dan rušenja ove dvije banjalučke ljepotice među historijskim građevinama Bosne i Hercegovine.

Direktor Vakufske direkcije Zajimović kaže da će se tog dana, 7. maja Banja Luci vratiti jedan od najljepših poklona, njena džamija Arnaudija, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh